antradienis, spalio 26

Pasta su imbierine vištiena

  Imbieras, imbieras, imbieras. Pastaruoju metu jį dedu visur, kur tik įmanoma: į sausainius, sriubą, o dabar ir į vištienos marinatą. Naujas prieskonius visada pakeičia įprastą skonį ir gelbėja nuo monotonijos lėkštelė.


Marinatui reikia:
  •  400g vištienos krutinėlės
  • 2 česnako skiltelių
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • gabalėlio tarkuoto imbiero
  • druskos, šviežiai maltų pipirų
 Vištiena supjaustyti juostelėmis ar kąsnio dydžio gabalėliais. Česnaką gerai susmulkinti, sudėti į vištieną. Sudėti imbierą, pabarstyti žiupsneliu druskos ir pipirais, galiausia apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir gerai išmaišyti. Palikti mažiausiai 24val.


Pastos padažui reikia:
  • marinuotos vištienos
  • ketvirtadalio žiedinio kopūsto (kalafijoro) 
  • 100ml grietinėlės
  • svogūno 
  • 3-4 šaukštų aliejaus
  • Parmezano sūrio
  • mėgstamų prieskonių
 Žiedinį kopūstą stambiai supjaustyti ir kelias minutes apvirti, kad suminkštėtų. Svogūną susmulkinti ir pakepinti įkaitintame aliejuje, kol įgaus aukso spalvą. Tada laikinai perdėti į lėkštę. Į keptuvę sudėti vištieną, ją apkepinti, kad gerai apskrustų. Sudėti svogūną, apvirtus žiedinio kopūsto gabaliukus, įberti prieskonius (naudojau tik druską ir šviežiai maltus pipirus) ir darminutę pakapinti nuolat maišant. Galiausiai sumažinti ugnį, įpilti grietinėlę ir leisti porą minučių pakepti. Padažą pilti ant pastos, apibarstyti tarkuotu Parmezano sūriu ir/ar mėgstamais smulkintas žalumynais.

Skanau, mielieji

Imbierinės sagutės

  Gražūs, skanūs, lengvi sausainukai, kuriuos gražiai įpakavus galima panaudoti kaip dovaną.




Reikia:
  • 1 2/3 puodelio kvietinių miltų
  • 1 valgomojo šaukšto imbiero miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono
  • 1/2 arbatinis šaukštelis maltų gvazdikėlių
  • žiupsnelis druskos
  • 4 valgomieji šaukštai kambario temperatūros sviesto
  • 1/2 puodelio cukraus 
  • 1/2 puodelio rudojo cukraus 
  • 2 kiaušinio baltymai

Sviestą išsukti su cukrumi, sudėti kiaušinio baltymus ir gerai išmaišyti. Kitame inde persijoti miltus su druska, cinamonu, gvazdikėliais ir imbieru, sudėti sviesto mišinį ir išminkyti. Padalinti tešlą į dvi dalis ir iš jų formuoti "dešras", suvynioti į maistinę plevelę ir pusvalandžiui palikti šaldytuve.
   
  Išėmus supjaustyti  maždaug centimetro storumo griežinėliais. Suformuoti apskritimą, butelio ir dantų krapštuko pagalba suteikti sagos pavidalą. šauti į iki 170°C laipsnių įkaitintą orkaitę 15-20min. Atvėsinti ant grotelių.

Skanaus!


Šaltinis: Diamonds for dessert

pirmadienis, spalio 25

Trinta moliūgų sriuba

  Didžiausias šių metų mano atradimas moliūgai. Ankščiau visai jų nevalgydavau, nepamenu, net kad būčiau ragavusi, o dabar negaliu atsidžiaugti, kokie skanūs ir universalūs jie yra. Tinka ir sriubai, ir pyragui, ir garnyrui, ir džemui, o visai neseniai draugė, dabar gyvenanti Amerikoje, pasakojo, kad pastaruoju metu pamėgo moliūgų kavą. Tad jei dar neįsimylėjote moliūgo rekomenduoju išbandyti šią sriubą.



Reikia:
  • 600 - 800 g moliūgo 
  • 2-3 bulvių
  • 2  svogūnų
  • 1 l daržovių sultinio
  • 1 čili pipiras (nebūtina)
  • gabaliukas tarkuoto imbiero
  • 100 ml grietinėlės 
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų  
  Nuo moliūgo nulupti žievę ir supjaustyti nedideliais kubeliais. Bulves taip pat nulupti ir supjaustyti. Svogūnus supjaustyti griežinėliais ir kartu su bulvėmis ir moliūgu paskleisti kepimo skardoje. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi užberti mėgstamų prieskonių ir pašauti į 170° C įkaitintą orkaitę kol daržovės suminkštės (apie 30min.). Puode užvirinti sultinį, sudėti daržoves ir dar šiek tiek pavirti. Sudėti sukapotą čili pipirą, imbierą. Sriubą sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės, supilti grietinėlę. Sriubos tirštumą galima reguliuoti su grietinėle ir sultiniu. Galiausiai pagal skonį pagardinti druska ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.

Skanaus!

Šaltinis: žaidimų aikštelė

šeštadienis, spalio 16

Naminiai sūreliai

  Labai džiaugiuosi atradusi šiuos sūrelius. Pirmiausia dėl to kad jie ypatingai skanūs. Tikrai. Realybėje neesu didelė sūrelių mėgėja, tačiau šitie pakerėjo ne tik mane, bet ir brolį, kuris suriukus valgytų ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Kitas, svarbus jų privalumas tas, kad ingridientus, jų kiekį galima derinti pagal save. Man labai patiko šokolado, riešutų ir kokoso drožlių derinys, parduotuvėje neesu tokių tokių mačiusi. Liaupsiman toliau: šie sūreliai daug pigesni; vieno savikaina apie 80 ct, tikrai nebrangu, atsižvelgiant ir į tai, kad naudojami kokybiškesni ir žinomi irgridientai, o sūreliai išeina vos ne dvigubai didesnis, be to gaminimo laikas minimalus. Minusai. Hm jų išties sunku atrasti. Nebent tai, kad gali būti sunku atsilaikyti ir ne per dozuoti  :D Ar gaminčiau dar kartą? Taip. Nauja partija jau stovi šaltytuve.




7 sūrelių:
 Reikia 
100g juodojo šokolado (kuo daugiau kakavos, tuo geriau)
200g liesos varškės
40g sviesto
50g cukraus pudros
1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
70g kokoso drožlių
smulkintų riešutų
(silikoninės keksiukų formos)



Šokoladą ištirpinti karšto vandens vonelėje. Juo ištepti silikonines koksiukų. Tada jas dėti į šaltytuvą, po 5 min. procedūrą kartoti. Per tą laiką pasigaminti įdarą: varškę, sutarkuotą sviestą, kokoso drožles, cukraus pudrą, vanilinį cukrų gerai išsukti (įdarui dar tinka džiovinti vaisiai, riešutai, smulkūs šokolado ar guminukų gabaliukai). Įdarą sudėti į šokoladu išteptas formeles, uždaryti šokoladu ir/ar smulkintais riešutais. Šaldytuve laikyti mažiausiai valandą.



Skanaus!


Adaptuota pagal: skanias akimirkas

sekmadienis, spalio 10

Olandiškas pyragas su obuoliais

  Dar vienas obuolių pyragas su trapia sviestine tešla ir nuostabiu obuolių įdaru.

Reikia:
  • 300 g kvietinių miltų
  • 200 g šalto sviesto
  • 160 g "caster" cukraus (ne visai cukrus ir ne visai pudra, toks per vidurį), bet tiks ir cukraus pudra
  • Žiupsnis druskos
  • 1 kiaušinis 
  • 1 kg rūgštesnių obuolių supjaustytų gabalėliais
  • 50 g "caster" cukraus arba tiesiog cukraus pudros
  • 2 šaukšteliai cinamono
  • 75 g razinų 

   Tešlai miltus persijoti su cukraus pudra, įberti druską , sudėti gabalėliais supjaustytą sviestą ir pirštais formuoti trupinius, tada įmušti 2/3 kiaušinio trynio ir minkyti tešlą. Ji turi būti gana vientisa. Orkaitę įkaitinti iki 180°C. Kepimo indą (24-26cm skermens) iškloti kepimo popieriumi.2/3 dalis tešlos iškloti kepimo inde, taip kad susidarytų dugnas ir sienelė. Likusią tešlos dalį suvinioti į maistinę plevelę ir dėti į šaldiklį.
  Įdarui supjaustytus obuolius, razinas, cinamoną, cukrų sumaišyti. Dėti į kepimo indą, kuriame išklota tešla.
  Iš šaldiklio išimti likusią tešlą, ją iškočioti ir supjaustyti juostelėmis. Jas tinkleliu dėti ant pyrago viršaus. Likusį kiaušinį išpjakti ir juo sutepti juosteles. (Mano nuotraukose to nesimato, nes tešla nespėjo pakankamai sustingti, taigi teko daryti trupinius :) )
Pyragą pašauti į įkaitintą orkaitę ir 1 val. 10min. kepti kol gražiai apskrus. Iškepus leisti dar 10 min pastovėti.
Skanaus!


Šaltinis: Almos Bourdain

ketvirtadienis, spalio 7

Varškėtukai su obuoliais




Reikia:
  • pusės puodelio miltų
  • 3 didelių kiaušinių
  • 200 g varškės
  • 2 vidutinio dydžio sutarkuotų obuolių
  • 3 šaukštai cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • 1 a. š. cinamono (nebūtina)

Kiaušinio tryniu išsukti su cukrumi, sudėti varškę, tarkuotus obuolius, druską, cinamoną ir gerai išmaišyti. Palengva įmaišyti iki standžių putų išplaktus baltymus. Kepti iki 170°C orkaitėje kol gražiais apskrus, arba įkaitintoje keptuvėje.


Skanaus!


Adaptuota pagal: Sonatiną