Cezario salotos

  Visi, kurie artimiau pažįsta, žino mano apie silpnybę Nicos ir Cezario salotoms. Nicos salotas kartą jau buvau aprašiusi, o Cezaris vis laukė savo eilės. Panašu, kad šiandien ta diena atėjo.
  Apie pačias salotas galima pasakoti tikrai nemažai. Jei manote, kad jų pavadinimas kilęs nuo Romos imperatoriau Julijaus Cezario vardo- klystate. Šias salotas XX a. sukūrė žymus italų virtuvės šefas Caesar Cardini., kuriam priklausė nedidelis restoranėlis su viešbučiu Tichuanoje, Meksikoje. Trečiajame praeito amžiau dešimtmetyje per Nepriklausomybės dieną, liepos 4-ąją, į Czario Cardini užeigą sugužėjo daugybė Holivudo žvaigždžių, kirtusių valstybės sieną, nes norėjo gerai pasilinksminti (tuo metu JAV galiojo sausasis įstatymas, neleidęs vartoti alkoholio). Buvo jau vėlus vakaras, parduotuvės nebedirbo, tad Cezaris teturėjo alkoholinius gėrimus, o kuo pavaišinti išalkusius svečius nebebuvo.
  Garsusis šefas virtuvėje rado tik kiaušinių, alyvų aliejaus, romaninių salotų lapų, baltos duonos, parmezano, česnakų ir Vusterio padažo. Jis ištrynė lėkštę česnaku, gražiai sudėliojo salotų lapus, apšlakstė juos alyvų aliejumi, sudėjo kiaušinius, pagamintus ypatingu būdu (kiaušiniai 60 sekundžių buvo panardinti į beveik verdantį vandenį, todėl jų konsistencija priminė padažą), pabarstė tarkuoto sūrio, įspaudė citrinų sulčių, paskanino druska ir baltos duonos skrebučiais (crouton), pakepintais su alyvų aliejumi ir česnakais.Taip gimė pirmosios Cezario salotos.
  Šiandien yra net keli būdai, kaip galima pagaminti Cezario salotas. Pati esu išbandžiusi ne vieną receptą ir panašu, jau atradau savo mėgstamiausią. Padažą darau be žalio kiaušinio. Naudoju ne vien salotos lapus, bet ir kelias papildomas daržoves, pavyzdžiui pomidorą agurką, svogūną ar pasipjaustau mango, kad būtų sočiau įsimetu klis pakepintos vištienos gabaliukus. Žinoma pagrindą sudaro žali salotų lapai. Be to kepintą vištieną, padažą, salotas, skrebučius visada patiekiu atskirai, kad kiekvienas įsidėtų tiek kiek nori ir ko nori.



Beje tuo pačiu noriu pranešti, kad tinklaraštis išeina pavasario atostogų. Priežastis paprasta: pastaruoju metu atsirado daug darbų, o virtuvėj laiko paprasčiausiai nelieka. Be to išseko idėjos, dingsta noras ir užsidegimas kažką daryti. Norisi nukreipti mintis tik į pagrindinę savo veiklą. Tikiuosi, kad birželį grįšiu su daug naujų idėjų ir įdomiais receptais. Nepamirškit manęs, draugai.



Reikia:
  • salotų lapo (geriausia aisbergo)
  • mėgstamų daržovių (nebūtina)
  • 500g Vištienos krutinėlės (nebūtina) 
  • kelių riekių forminės duonos 
  • šaukšto alyvuogių aliejaus
  • druskos
Padažui:
  • poros skiltelių česnakų 
  • 80 g tarkuoto sūrio “Džiugo” 
  • stiklinės natūralaus jogurto
  • pipirų, druskos
  • 3 šaukštų citrinos sulčių 


 Padažui: česnaką sudėti į elektrinį maisto smulkintuvą kartu su jogurtu. Įpilti citrinos sultis, sudėti tarkuotą sūrį ir viską įmaišius, papildomai pasibarstyti druskos ir pipirų. Jei norite skystesnio padažo galite įlašinti šiek tiek vandens.
Forminę duonas supjaustyti nedideliais kubeliais, apšlakstyti aliejumi, pabarstyti druska ir šauti š iki 150 C įkaitintą orkaitę 15min. paskui palikti atvėsti.
Vištieną užmarinuoti ir pakepinti.
Salotas suplėšyti, jei naudosite daržoves  jas supjaustyti ir sumaišyti su salotomis.
 Salotos, skrebučius, vištieną sumaišyti apipilti padažu ir skanauti.




Komentarai

  1. Sėkmės darbuose ir gerų atostogų :) Lauksiu naujų įrašų bei linkiu, kad įkvėpimas niekur nedingtų :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai suprantu tave, nes po ilgo laiko tarpo įsijungiau kompiuterį, o apie kažkokį normalų maisto gaminimą ir fotografavimą, net nėra kalbos. Lauksim sugrįžtant su įdėjom ir įkvėpimu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pirma kart pats bandziau gaminti Cezario salotas. IsGooglinau visus receptus kurie tik turbut yra :)) Pasirinkau sita ir tikrai neprasoviau. Puikios salotos ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Smagu, kad patiko ir nenusivylei pasirinkimu :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Is aprasymo supratau, kad pats geriausias receptas, kaip tik dabar gaminu;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. nevadinkit cezario salotomis kazkokio susigalvoto mixo, cezario salotos yra sezario salotos o ne pridetu agurku pomidoru mangu ir dar kazko.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tai n4ra cezario salotos, greičiau tai sugalvotos salotos. Nepainiokite ir neklaidinkite žmonių, pasidomėkite Cezario salotų receptūra.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Draugaukime

Populiarūs įrašai

Mus seka