sekmadienis, vasario 27

Karamelizuotų kriaušių ir mėlynojo sūrio salotos

  Būna tokių derinių, kurių komponentai idealiai tinka vienas kitam. Pavyzdžiui vasara ir saulė, Boni ir Klaidas, sūris ir medus, vėlyvas sekmadienio rytas ir blynai, vakaras ir knyga, kava ir pyragėlis...
   Ko gero pagrindinis šio sekmadienio duetas rinkimai ir balsuojantys piliečiai. Nebijokit nepolitikuosiu, bet labai tikiuosi, kad šiandien šis duetas bus aktyvus.
  Visai gražus derinys būtų saulė, kuri dabar taip skaisčiai šviečia, ir šiluma gaila tik, kad termometro stulpelis teberodo minusą.  Laukiam laukiam pavasario.





 O, kad jis greičiau ateitų, mieli piliečiai, siūlau išmėginti dar vieną puikų derinį. Kriaušes su mėlynuoju sūriu, kurie ko gero tapo mano šių metų atradimu. Švelnus ir lengvai saldus karamelizuotos kriaušės skonis, puikiai dera su sūriu mėlynojo pelėsinių sūriu. Aisbergo salotos suteikia gaivumo ir žalumos lėkštėje, kuri taip primena tas nerūpestingas vasaros dienas.
Reikia:
  • 100g aisbergo ar kitų salotų
  • Poros kriaušių
  • 150g mėlynojo sūrio
  • 2-3 šaukštų rudojo cukraus 
  • šaukšto sviesto
  • 60 ml balzaminio acto
  • 120 ml alyvuogių aliejaus
  • sauja kraikinių riešutų ar saulėgrąžų
  • druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
Kriaušes nuplauti, supjaustyti ketvirčiais ir išimti sėklytes. Dėti į keptuvę su ištirpinti sviestu ir ruduoju cukrumi ir troškinti kelias minutes kol kriaušės pasidengs karamele.
Padažui sumaišyti aliejų, balzaminio actą, druską su pipirais.
Lėkštėje sudėti plėšytas salotas ant jų dėti kriaušes ir mėlynąjį sūrį, pašlakstyti padažu ir užberti saulėgrąžų ar graikinių riešutų.

English version
Caramelized Pear and Blue Cheese Salad 

  • 100g iceberg lettuce or other
  • Pair of pears
  • 150g blue cheese
  • 2-3 tablespoons brown sugar
  • 1 tablespoon of butter
  • 60 ml balsamic vinegar
  • 120 ml olive oil
  • a handful of nuts or sunflowers seeds
  • salt and freshly ground black pepper
Wash pears, cut into quarters and remove seeds. Dissolve butter and brown sugar in a frying pan, add and bake pear quarters for several minutes until the pears from all sides of the surface, encrust the sweet caramel.
Sauce: Mix oil, balsamic vinegar, salt and pepper to.
In a salad plate add lettuce,  pears and blue cheese pour sauce and sprinkle sunflower seeds or walnuts.

Šaltinis: "Virtuvė nuo...iki... " Nr.3 (22)

šeštadienis, vasario 26

Naminė latte

     Niekada nemaniau, kad teks ištarti šiuos žodžius, bet taip – aš esu priklausoma. Turiu ne vieną, o net kelias priklausomybes, nuo kurių man niekaip nepavyksta išsivaduoti. Ko gero didžiausia jų – kompiuteris. Prieš porą metų, kai prie šios pilkos dėžutės praleisdavau mažiau nei valandą ir niekaip nesuprasdavai ką ten taip ilgai galima veikti, šiek tiek niekinamai žiūrėdavau į žmones, kurie internete sėdėdavo paromis! O dabar tenka pripažinti, internetas man tapo daug artimesnis. Čia ne tik skaitau naujienas, bendrauju su draugais, laikinu nuotraukas Čia puse mano gyvenimo. Rimtai, sakau ir pačiai tie skamba baisiai. Juk čia ir mano blog’as ir mano idėjų šaltinis, ne gana to neseniai atradau daug interjero, drabužių dizaino, fotografijos ir pan. tinklaraščių, kuriuos man taip taip būtinai reikia paskaityti. Dar daugiau, čia visi filmai ir serialai, ir laidos, kurių nespėjau pažiūrėti. Čia skelbiama apie konkursus, kuriuose galbūt norėčiau sudalyvauti, čia verda mano gyvenimas. 
  Ir nepaisant to, kad kalbu gana pozityvia gaidele, man kartais pasidaro baisu, kad virtualus pasaulis gali mane praryti, kad galbūt per mažai laiko skiriu realybei ir čia ir dabar.Turbūt man reiktų pradėti atsirinkti, ko iš tikrųjų noriu, nes visko perskaityti/pakomentuoti/pažiūrėti vistiek nespėsiu.
   Dar viena mano priklausomybė – kava. Ir nors išgeriu tik vieną, na gerai kartais du puodelius per dieną, vistiek tai priklausomybė, nes be jos negalėčiau. Klausimas, ar norėčiau? Turbūt ne. Ir man nerūpi, ką sako skeptikai, prisiskaitę straipsnių apie galimą kavos žalą inkstams, kepenims ir neuromans.  Myliu kavą ir niekada jos neišduosiu.



Ir dar labai myliu latte kavą, kurią nesunkai galiu pasigaminti namų sąlygomis. Tereikia šilto pieno, juodos kavos ir plakiklio. Esu išbandžiusi specialų pieno plakiklį (elektros technikos parduotuvėje jo kaina apie 15Lt), bet labiau patiko paprastas elektrinis plakiklis, skirtas kiaušiniams plakti. Espresso kavą, darau specialiu espresso kavinuku, bet jei jo neturite tiks ir įprastai paruoša kava, prieš tai nukošus nuosėdas reikia pilti plona srovele. Pieną geriausia naudoti 3,5% riebumo.
  • 3 dalių 3,5% riebumo pieno
  • 1 dalies karštos espresso kavos
 Pieną pakaitinti iki maždaug 65 C temperatūros (pienas turi būti karštas, bet dar neužviręs). Supilti į indą, ilgomis sienomis ir plakti kiek manoma aukštesniu rėžimu apie dvi minutes. Tada šaukšto pagalba putas sudėti stiklinę. Palengva pilti espresso kavą, po kelių sekundžių ji gražiais susisluoksniuoja.

Homade latte 
English version
2/3 cup of 3,5% milk
1/3 cup hot espresso coffee

Heat milk till about 65C.(Milk has to be hot, but not bouil). Put milk into a blender and blend until it gets nice and frothy, like a latte, it takes about 2 minutes. Pour the contents of the blender into a large coffee mug. Add the hot coffee.

pirmadienis, vasario 21

Ryžių karis

  Va taip šauniai aš mokausi rytdienos Maironio interpretacijai. Iš tikrųjų, tai nelabai ką tokiems rašiniams pasimokysi, bet pasiskaitinėti būtų ne prošal. Tačiau labai jau niežti nagučius, įdėti receptą, kurį išbandžiau šį savaitgalį. Tikras gėris mano vegetariškam (beveik) skrandžiui. O ir skurtas specialiai šiam metų laikui, kai už lango šalta ir norisi ko nors aštresnio, sotesnio ir šiltesnio, bet tuo pačiu į širdį beldžiasi pavasaris, o mes įšsiilgę, spalvų ir daržovių.


Reikia:
  • stiklinės basmatti ryžių
  • dviejų stiklinių vandens ar sultinio
  • svogūno, smulkiai supjaustyto
  • šaukšto alyvuogių aliejaus
  • mėgstamų šaldytų daržovių
  • šauktelio kario
  • druskos, pipirų

Keptuvėje pakepinti svogūną (jei nenorite naudoti šaldytų daržovių, galite kartu pakepinti tarkuotas morkas, vištienos krutinėlę), kol suminkštės, sudėti nuplautus ryžius, kari ir viską užpilti vandeniu ar sultinio. keptuvę uždengti ir palikti 10min.kaitinant ant silpnos ugnies. Tada sudėti daržoves ir kaitinti dar 5-10min, kol daržovės ir ryžiais taps minkšti. Jei reikia papildomai pasiskaninti kariu, druska ir pipirais.

English version
Curry Rice 
  • 1 cup uncooked basmati rice 
  • 2 cups water or bullion 
  • 1 onion - chopped 
  • 1tbsp. olive oil
  • frozen vegetables
  • 1tsp curry powder 
  •  salt, pepper  
 Saute onions with olive oil, and spices until tender (you van also use handfull of carrot shreads). Add rice water or bullion. Cover and bake for 10minutes. Then add frozen vegetables and bake for 5-10minutes till tender. If it is necessary add more curry, salt and pepper. 

trečiadienis, vasario 16

Ruginė duona

  Su vasario 16-ta, Valstybės atkūrimo diena, brangūs tautiečiai. Linkiu, mylėti ir gerbti ir didžiuotis Lietuva. Saugoti ir tausoti Jos papročius.



  Tokia proga, atitinkamas ir receptas, savotiška duoklė Lietuvai. Duona- nuo seno lietuvių mylima ir vertinama, nepamirštama ir šiandien. Ir nors puikus prekybos centrų asortimentas siūlo šimtus skirtingų duonos rūšių, nutariau pati išbandyti, naminės duonos skonį ir kvapą.
O pirmam kartu naudojau labai paprastas ir nesudėtingą receptą, su kuriuo duona tiesiog negali nepavykti.
 



Reikia:
  • 2 šaukštai ruginio raugo
  • 2 šaukšteliai medaus
  • 2 šaukšteliai druskos
  • 300 g ruginių miltų
  • 180 ml šilto vandens
Vandenį, medų ir raugą sumaišyti. Palaipsniui pilti miltus, minkyti tešlą ir pabaigoje įberti druskos. Suformuoti kamuolį, pabarstyti miltais ir palikti augti šiltoje vietoje 36 valandoms. Stalą pabarstyti miltais, suformuoti kepalą, padėti jį ant skardos, gausiai pabarstyti miltais ir palikti dar 3 valandoms. Orkaitę įkaitinti iki 230° C. Įdėjus duoną, sumažinti temperatūrą iki 200° C ir kepti apie 35 -40 min. Išjungti orkaitę, palikti duoną ataušti.

Skanaus!

 P.S. Duona gaunasi rūgštoka, su traškia plutele ir minkštu vidumi. Labai skani šilta, bet man labiau patiko šiek tiek pastovėjusi.  



Šaltinis: Žaidžiame virtuvę 

sekmadienis, vasario 13

Obuolių pyragas. Be miltų, kiaušinių, cukraus ir pieno produktų

  Šiandieniniame pasaulyje žmonėms vis sunkiau rasti sutarimą. Vieni palaiko liberalus, kiti vadovaujasi konservatorių ideologija, vieniems visai nerūpi apranga ir jie dienų dienas gali dėvėti džinsus ir marškinėlius, tuo tarpu kiti stengiasi būti pasitempę. Panašu, kad rasti tą stebuklingą aukso viduriuką neįmanoma. Tačiau yra vienas dalykas su kuriuo sutiks visi: žmonės mėgsta maistą. 
  Taip taip, supratote teisingai ir net nemėginkite prieštarauti. Žmonės, kad ir kokie skirtingi bebūtų, valgo. Valgau ir aš, ir tu, ir mokslininkai, ir manekenės, ir ponia Prezidentė. Dabar ir prieš tūkstantį metų. Net ir nevalgiukai, paklausti, ką mėgsta, atranda vieną kitą produktą. O tai  jau irgi maistas.
  Mums patinka maistą matyti, ragauti, uostyti, juo mėgautis, dėti jį burną. Mes jį mėgstam netgi taip, kad tarp pusryčių pietų ir vakarienės dar valgom užkandžius, desertus ir geriam skanius gėrimus. Maistas tapo kultūros dalimi, savotiška bendravimo forma. Ir žinoma, be jo mes neišgyventume. Tad gal būt galima daryti išbadą, kad mes gimę, kad valgytume?


  Mano pačios požiūris į maistą pradėjus rašyti tinklaraštį labai  pasikeitė ir tapo dar artimesnis. Man pasidarė labai svarbu žinoti, ką dedu į burną. Pradėjau pastebėti ką ir kaip žmonės valgo. Tad šį kartą labai žalias/raw receptas mano virtuvėje. Sukurtas žaliavalgiams, bet tinkantis visiems, pavargusiems nuo miltų, cukraus ir kiaušinių pyraguose. Ir nebijantiems eksperimentuoti.
   Pati pradėjusi daryti šį žalią desertą didelių vilčių nedėjau ir nemaniau, kad bus kažkas tokio,  tačiau pyragas, pranoko mano lūkesčius, ir drąsiai galiu vadinti jį tobulu. Tokio skanaus,sveiko ir  teisingo dar neesu valgiusi ir gaminusi.




Reikia:
  • 500g obuolių, supjaustytų kubeliais
  • Poros stiklinių migdolų, nuluptomis odelėmis*
  • Stiklinė gliaudytų žemės riešutų
  • stiklinės mirkytų datulių
  • 1 citrinos sulčių
  • 1 apelsino sulčių
  • šaukštelio cinamono
  • saujos migdolų plokštelių papuošimui
 Citrinos ir apelsino sultis sumaišyti su cinamonu ir užpilti mišinį ant obuolių. Uždengti ir palikti bent porai valandų.
Pagrindui elektriniame kombaine iki sviesto komsistencijos masės susmulkinti žiemės riešutus. Tada iki stambių granulių susmulkinti migdolus ir sumaišyti su smulkintomis datulėmis ir žemės riešutų sviestu. Indą iškloti maistine plevele ar kepimo popieriumi. Dėti masę ir gerai supresuoti.
Obuolius sutrinti elektriniame kombaine ar blenderiu . Masę dėti ant pagrindo ir kelioms valandoms palikti šaldytuve.

Gero apetito

Adaptuota pagal: delfi

ketvirtadienis, vasario 10

Vegetariškas daržovių troškinys

    Man šiandien nesėkminga diena. Rimtai. Nepaisant gražaus oro ir puikiai prasidėjusio ryto, vasario 10 nelaikau gera. Pirmiausia dėl to, kad du kartus vos nenusilaužiau sprando paslydusi ant ledo, vėliau susinervinau dėl šuns lojimo, kuris tesėsi beveik visą dieną, tada prakeikiau save, kad beveik valandą išeikvojau žaisdama su photoshopu, o kai jau sutvarkiau nuotrauką pamačiau, kad prieš tai buvusi daug gražesnė. Blogiausia, kad man VĖL (6 kartą, bet apie tai vėliau), nepavyko nufotografuoti latte kavos. Vos per plauką nesudeginau granolos, (truputi apskrudo, panašu, kad vėl valgysiu viena) ir dar apvaikščiojau dvi parduotuves ir nei vienoj neradau taip norėto baklažano. O kai draugė paklausė, ką visą dieną veikiau, tik išsižiojau ir pamikčiojau, nes nieko prasmingo nenudirbau, o laikas tiesiog ištirpo. Tad skubu kelti įrašą šiandieninio savo daržovių troškinio, kuris panašu buvo vienintelė paguoda, ir padaryti bent vieną prasmingą darbą šią dieną.


Reikia:
  • brokolio, išskaidyto žiedais
  • poros didesnių morkų, supjaustytų griežinėliais
  • saldžiosios paprikos, supjaustytos juostelėmis
  • nedidelės aštriosios paprikos, gerai susmulkintos
  • poros svogūnų, supjaustytos žiedais
  • 2 česnako skiltelių, sutraiškytų platesniu peiliu 
  • skardinės pomidorų savose sultyse
  • trijų šaukštų alyvuogių aliejaus 
  • druskos, pipirų  
  • sūrio pabarstymui  
  Troškintuve ant vidutinės ugnies įkaitinti aliejų. Pakepinti svogūnus, sudėti morkas, pomidorus su visomis sultimis ir česnaką, kelias minutes troškinti uždengus dangtį, kol morkos suminkštės. Galiausiai sudėti paprika, čili pipiriuką ir brokoli. Sumažinti ugnį ir leisti pasitroškinti 20-30min.Paragauti ir pagal skonį įsidėti druskos ir pipirų. Prieš patiekiant pabarstyti sūriu.
Troškinys tinka su makaronais, kaip garnyras prie mėsos ar žuvies ar tiesiog vienas su duonos riekele.


English version
Vegetable Stew 
Very delicious stew is all vegetables with lots of flavor from warm veges. Serve alone, with spaghetti, meat or with freshly baked bread.

Ingredients
  • broccoli, separated 
  • 1 can of tomatoes  
  • 2 tablespoons olive oil
  • 2 medium onion, chopped small
  • 3 garlic cloves, crushed
  • 1 smalll chili pepper
  • 1 red pepper (paprika), chopped
  • 2-3 carrots, peeled and diced small
  • salt, pepper  
  • Parmesan cheese (not necessary)
In a heavy pot heat olive oil over medium heat; add onion and cook until soft thent add carrots, tomatos and garlic and cook until carrots are softened. Finally add brocolli, chilli and red pepper. Cover the pot, turn the heat to low and simmer until all vegetables are soft and flavors have blended, about 20-30 minutes. Taste and season with additional salt and pepper to your taste. Before serving sprinkle some cheese.




Gero apetito!

šeštadienis, vasario 5

Vištienos chachochbili ir "Pažadu, kad..."



  Perskaičiusi šios savaitės Languotos prijuostės temą, kurią paskelbė Karolina, pagalvojau, kad greičiausiai vėl nesudalyvausiu. Nelabai mėgstu planuoti ir tuo labiau žadėti. Tačiau vėliau pagalvojau, kad per šiokį tokį šeimininkavo virtuvėje stažą, susidarė nemažas sąrašėlis patiekalų, kuriuos norėčiau išbandyti. O kas blogiausia, tas sąrašas, kažkodėl  netuštėja, o priešingai kasdien vis pilnėja. Tad, kodėl gi man nepaskelbus Jums ką šiemet turiu/noriu/tikiuosi pagaminti.

Sako, norėti visada reikia vienu žingsniu į priekį, tada atsidursi ten, kur ir planavai. Tad ir mano sąrašas, bus nekuklus, su mintimi, kad jei bent 50% procentų jo įgyvendinsiu, bus labai gerai.

2011 must cook sąrašas:
Iš lietuviškų blogg'ų

  1. Neringos Galette su mėlynėm ir obuoliais .Atidedu vasarai, kai bus šviežių uogų ir vaisių.
  2. Eglės iš "Žaidimų aikštelės" Ricottą. Seniai seniai nužiūrėtas receptas, bet vis išsigąstu sunkios paruošimo technologijos.
  3. Rūtos iš "Bruknių karolių" Lietinius su grudėra varške ir lašiša . Trys labai mėgstami ingriedientai, įdomu, kas gausis juos sudėjus į vieną?
  4. Viktorijos iš "Gardumynų" Dumliama. Turėjau ją gaminti prieš mėnesį, bet pasikeitė planai...
  5. Karolinos iš "Citrinos žievelės" Šokoladinis pyragas su kondensuotu pienu ir riešutais. Kai išmoksiu normaliais kiekiais valgyti saldumynus :)
  6. Mildos iš "Žiupsnelio druskos" Šokoladinį tortčiuką. Įsimylėjau iš pirmo žvilgsnio.
  7. Jurgos iš "Savaitgalio rendezvous" Morengą. Su mažomis adaptacijomis greičiausiai gaminsiu dar šiandien.
  8. Inetos iš "Gamyklėlės" Alaus keksą. Nu gi įdomu, kaip tas alus kepiniuose...
  9. Astos iš "Saulėtos virtuvės" Jogurtinis Musas. Nes turi mažai kalorijų, o atrodo žiauriai skaniai :) 
  10. Eglės iš "Kažkas valgomo" Kepenų paštetas su skrudintais lazdynų riešutais ir brendyje mirkytomis spanguolėmis. Pavadinimas viską pasako.
  11. Astos iš "Villa Alps" Baklažano,cukinijų ir pesto bokštelius. Greičiausiai gaminsiu su adaptacijomis, bet superinė idėja liks ta pati.
  12. Kurias nors iš Aguonėlės siūlomų bandelių. Būtinai!!!
  13. Elžbietos iš "žaidžiame virtuvę" Riešutinį tortą. Kai atsiras svarbi proga ir bus daug valgytojų, nes kitu atveju rizikuoju plius dviem kilogramais.
Iš užsienietiškų blogg'ų
  1. Annie's eats- Parmezano ciabatta. Kai išdrįsiu pradėti draugauti su mielėmis.
  2. Sprouted kitchen- Morenginį citrinų pyragą , bet tik prieš tai, kai išbandysiu šį nuostabų citrinų užtepą, kurį buvau nužiūrėjusi Kalėdoms.
  3. Simply sugar and gluten free- Šokoladinį kokosų pudingą. Nes jame nebus cukraus, pieno produktų ir miltų.
  4. Simply gluten-free - Žemės riešutų sausainiu. Be miltų!
Taip pat:
  1. Tortas "Napoleonas". pagal močiutės receptą.
  2. Brownies. Gėda pelėda, bet vis dar jų neišbadžiau
  3. Naminis kebabas. Keptas vasarą ant grotelių, su daržovėmis, vištiena ir jogurtiniu padažu... taip ir tįsta seilė.
  4. Naminė duona. Kai kas nors padovanos raugą (skaityti su prašymo gaidele...) ;)
  5. Panna cotta. Bus karštą vasaros dieną.
  6. Macaroons. Nes aš GALIU!
  7. Chachochbili. Nes dievinu gruzinų virtuvę.
Štai ir mano sąrašas. Garantuoju, kad paminėjau tikrai ne visus. Tikiuosi, kad dabar matydami mano planus, neleisit man nuo jų nutolti.
O ką Jūs šiemet gaminsit? 




 Ir nieko nelaukdama  braukiu  chachochbili iš "Must cook" sąrašo. išbandykit ir Jūs. tikrai skanus, nekaloringas ir lengvai pagaminamas, gruziniškos virtuvės šedevras.


 Vištienos chachochbili
  • 1 viščiukas arba jo ketvirčiai su skurele, supjaustytas vidutiniais gabalėliais.
  • 3-5 geltonieji svogūnai, supjaustyti žiedais
  • 300ml karšto vandens ar vištienos sultinio 
  • 4-5 valgomi šaukštai sviesto 
  • Aitrioji paprika, gerai susmulkinta
  • Konservuotų pomidorų, be odelės (vasarą tinka švieži pomidorai, prieš tai nuėmus odeles)
  • 50g kapotų petražolių (Nepagailėkite petražolių, šiame patieklale jos ne puošmena, o lygiavertė daržovė, kuri svariai įtakoja skonį)
  • Druskos, pipirų, bazilikų 


Višta turi būti supjaustyta vidutinio dydžio gabaliukais, didesnius kaulus galima išimti, bet išsitroškinusi mėsa tampa minkštutė, tad kaulai visai netrukdo. Rusiškuose bloguose rekomenduojama prieš tai vištą marinuoti citrinos sultyje, aš pati didelio skirtumo nepajutau.
Mėsą pakepinti svieste kartu su svogūnais, kol višta taps balta.
Tada viską sudėti į troškintuvą užpilti sultiniu ar vandeniu ir leisti troškintis ant mažos ugnies 10 – 20 min.

Sudėkite aitriąją papriką, konservuotus pomidorus ir visą skystį esantį skardinėje ir patroškinkite dar 15 – 20 minučių. Tada pagal skonį įsidėkite druskos, pipirų ir baziliko, suberkite kapotas petražoles ir viską patroškinkite dar bent 10 minučių. Jei mėsa tapo minkšta, o patiekalas gražiai raudonas galima valgyti.


Gero apetito.

ketvirtadienis, vasario 3

Plovas

   Mano tėtis mėgta kartoti: „Pasakyk, man kokios muzikos klausai ir aš pasakysiu, kas esi“.  Galbūt todėl muzika yra tema, kurią bendraudama su juo stengiuosi aplenkti. Taip, tėtuk, neskaityk toliau, nes turiu pripažinti, kad jokio muzikinio skonio, deja, neturiu. Ne tik, kad skonio, bet ir menkiausio išsilavinimo. Neįsivaizduoju, kas tas dviejų ketvirtinių metras, diezas, garantuoju, kad neatskirčiau Bacho nuo Bethoveno ir bliuzo nuo r‘n‘b.
  Tačiau nepaisant to leidžiu sau drąsiai sakyti, kad muzika užima svarbią vietą mano gyvenime. Ji kelia mane rytais, lydi bėgant krosą, groja dabar...  neturiu mėgiamiausio atlikėjo ar grupės, neseku naujienų ir neįsivaizduoju, kokia naujausia Akon‘o daina. Štampų irgi  nedėlioju, man nerūpi popsas, rokas ar klasika, 2011 ar prieš 1975  metais sukurta daina, ją atlieka Beatles ar Andrius Mamontovas, angliškai ar rusiškai.  Daina man arba patinka arba ne.
  Muzika, kaip ir skoniai ar kvapai, man asocijuojasi su tam tikrai gyvenimo periodais. Užgrojus vieną ar kitą dainą atgyja ir tų laikų prisiminimai. Pavyzdžiui Tracy Chapman  Fast Car  man primena šachmatų laikus, kai važiuodama į varžybas ar eidama į treniruotę pastoviai jos klausydavausi. Atsimenu, net apie ką tuo mat galvodavau. Bet nesakysiu. Lino ir Simonos Albino laiškas - šeštą klasę ir pirmąja meilę. Neda –Šalia pradinę mokyklą , Dovilę, mūsų organizuojamus konkursus, nuostabią pirmąją mokytoją, klasę ir viską, kas geriausia iš vaikystės. O Amy Winehouse – Rehab maištingąjį pauuglystės periodą. Marijono - Trys milijonai man asocijuojasi pergalėmis ir nebūtinai krepšinyje.  Helen Reddy - 'I Am Woman' primena mergaitiškas atostogas Molėtuose. Laikas parodys, kokia diena įamžins šiandienį mano gyvenimo tarpsnį.

O koks jūsų santykis su muzika?



Na o, kad besiklausydami neišalktumėt vaišinu plovu. Tradiciniu Tadžikų patiekalu ir ypač dažnu svečiu ant mūsų vakarienės stalo. Kaip rašo visagalė wikipedia tradicinėje tadžikų virtuvėje plovas (Qabili) gaminamas iš basmati ryžių, vištienos sultinio. Patiekalas gali būti su ėriena, vištiena ar jautina. Qabili troškinamas orkaitėje su keptomis, pjaustytomis morkomis ir razinomis. Dar gali būti dedami smulkinti migdolai ar pistacijos. Visi produktai yra dedami sluoksniai, o mėsa gali būti tų sluoksnių viduryje arba slėptis po ryžiais.
 Panašių plovas verdamas  ir Uzbekijos, Graikijos, Italijos, Indijos nacionalinėse virtuvėse.



  Ruošti plovą pagal autentišką receptą užima daug laiko, tad mes jį gaminame paprasčiau. Geriausiai jį ruošia mano mama ir kad ir kaip besistengčiau, man nepavyksta tokio skanaus padaryti... 




Reikia:
  • apie pusės kilogramo vištienos (labai skanu ir su aviena, ar kiaulienos mente)
  • poros  svogūnų 
  • 3-4 morkų 
  • 3 stiklinių Basmati ryžių
  • 5-6 v. šaukštų aliejaus
  • 1 česnako galvos 
  • druskos, pipirų, kalendros
  • razinų, smulkintų riešutų (nebūtina)
Geresnio rezultato sulauksite jei bent pusvalandį pamirkysite ryžius, o vėliau juos gerai nuplausite. Jei neturite tam laiko, bent jau nuplaukite po tekančiu vandeniu.

Uzbekai plovą verda specialiame inde kazane , kuris panašus į apversta kūgį. Bet puikiai tiks ir puodas storesniu dugnu. Ant aliejaus pakepiname supjaustytą mėsą. Per tą laiką, smulkiai supjaustyti svogūną ir česnaką, burokine tarka sutarkuoti morką. Apkepusią mėsą ištraukti, sudėti svogūnus su česnakais. Kai jie ims darytis permatomi sudėti morkas ir toliau kepinti. Morkos turi suminkštėti ir tapti gelsvomis (būtent dėl to, o ne dėl pomidorų padažo, plovas tampa gelsvai oranžinis). Atgal sudėti mėsą ir jei naudosite razinas su riešutais.
Dabar atėjo svarbus momentas – ryžiai. Juos reikia atsargiai sudėti ir užpili dvigubai didesniu kiekiu karšto vandens (šiuo atvėju 6 stiklines). Kol vanduo dar nesusigėręs sudėti prieskonius ir vandenyje atsargiai permaišyti. Uždengti puodą ir ant mažos ugnies virti apie 15-20min. Stengtis nedarinėti puodo dangčio. Baigus virti leisti dar 5min. pastovėti ir išmaišyti.
  Nemažai žmonių šioje vietoje yra linkę pasiskaninti patiekalą pomidorų padažu. Nerekomenduoju to daryti nes tik sugadinsite nuostabų patiekalo skonį.




Skanaus, mielieji!