trečiadienis, gruodžio 29

Triufeliai su lazdyno riešutais

  Išduosiu paslaptį- pradedu džiaugtis, kad Kalėdos ir visos likusios žiemos šventės po truputi baigiasi. Negaliu skųstis, šventės praėjo puikiai, skaniai ir ramiai, bet daugiai nebereikia. Ačiū. Vėl noriu grįžti į savo rutiną, paskęsti darbuose, neturėti laiko, bėgti ir nespėti.
 Keista, juk visai neseniai svajojau, kaip gera bus pagaliau sulaukti atostogų, kai galėsiu pailsėti, o pasirodo atstatyti jėgoms užtenka vos kelių dienų, sveiko miego ir nuodėmingų triufelių prie kavos...

P.S. Galbūt dėl to pasikeitė ir puslapio, dizainas. Kalėdines puošmenas pakeitė kuklus, šviesus ir paprastas puslapio rūbas, o šiek tiek sureikšmintas pavadinimas "Kotrynos kulinarijos laboratorija" virto "Geru apetitu". Gero skaitymo




Reikia:
(apie 35 triufeliai)
  • 200g 70% ir daugiau juodojo šokolado 
  • 50g grietinėlės sviesto 
  • 60g riebios (plakamosios) grietinėlės
  • 2 valgomieji šaukštai medaus 
  • 1 valgomasis šaukštas brendžio, romo ar viskio
  • karčios kakavos  
  • 35  lazdyno riešutų 
 Į priekaistuvą sudėkite šokoladą, grietinėlę, sviestą ir medų kaitinkite ant mažos ugnies nuolat maišydami, kol ištirps. leiskite bent 15 min atvėsti.
Per tą laiką paruoškite riešutus. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C, skardoje tolygiai suberti riešutus ir maždaug 15-20 min. juos pakepinti. Tada atvėsinti ir nulupti odeles.
Į atvėsusią triufelių masę įmaišykite brendį, viskį ar romą. Masę dėkite į šaldytuvą bent dviem valandoms, o geriausiai per naktį.
galiausiai iš atvėsintos masės rankomis daryti "blynelius" į jų vidų dėti riešutą ir uždaryti formuojant rutuliuką. tada triufeliuką gausiai apvolioti kakavoje. Dėti į šaldytuvą dar kelios valandoms.



Skanaus!!!

antradienis, gruodžio 28

Šokoladinis mascarpone tortas

   Visus su praėjusiomis šventomis Kalėdomis ir artėjančiais Naujaisiais metais! Taip jau nutiko, kad per visus Kalėdinius darbus, puošimus ir maisto gaminimus, nespėjau pasveikinti mylimų savo skaitytojų. Tad kol nevėlu sveikinu, bučiuoju ir linkiu Jums viso to, ko patys linkite sau. Su šventėm!
 O mano Kalėdos, kaip visada buvo šiltos, jaukios ir skanios. Su pačiais brangiausiais žmonėmis ir gyva Kalėdų eglute. O kadangi, per Kalėdas švenčiame ir mano gimtadienį, tai ir su tortu...



Apatinis biskvitas
Reikia: 
  • 150g sviesto
  • 50ml stiprios juodos kavos 
  • 100g miltų
  • 200g cukraus
  • 2 vidutiniai šaukštai kakavos miltelių
  • 2 didesni kiaušiniai
  • 4 šaukštai 30-35% riebumo grietinėlės
  • 150g juodojo šokolado
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių 
  1. Sulaužytą gabaliukais šokoladą ant mažos ugnies pastoviai maišydami ištirpinkite kartu su sviestu ir kava. Kai masė pasidarys vientisa, nukaiskite.  
  2. Dubenyje persijokite miltus su kepimo milteliais, kakava. Suberkite cukrų ir viską išmaišykite. 
  3. Kiaušinius išplakti su grietinėle. 
  4. Kiaušinių masę sumaišykite su miltų mase ir supilti svieto- šokolado mišinį.
  5. Viską atsargiai gerai išmaišykite.
  6. 28cm skersmens kepimo indą išklokite kepimo popieriumi ir sukrėskite paruoštą tešlą. Šaukite į iki 160°C įkaitintą orkaitę 1,5 val. 
  7. Atvėsintą suvynioti į keimo popierių ir padėti į šaldytuvą bent porai valandų, o geriausia per naktį.
Viršutiniai biskvitai
Reikia:
  • 4 kiaušinio trynių
  • 4 kiaušinio baltymų
  • 4 šaukštų šilto vandens
  • 2 didelių šaukštų karčios kakavos
  • 130g cukraus
  • žiupsnelis vanilinio cukraus 
  • 100g miltų
  •  šaukštelis kepimo miltelių
  1. Trynius sumaišyti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir vandeniu. Plakti iki grietinės tirštumo masės. (Geraisia naudojant plakiklį) 
  2. Miltus nusijokite su kepimo milteliais ir kakava.
  3. Baltymus išplakite iki standžių putų. 
  4. Pirmiausia miltų mišinį sumaišykite su trynių mase, tada atsargiai, kuo mažiau maišant, įmaišyti plaktus baltymus.
  5. 28cm skersmens kepimo indą išklokite kepimo popieriumi ir sukrėskite paruoštą tešlą. Šaukite į iki 180°C įkaitintą orkaitę 20-30 min. 
  6. Atvėsinkite biskvitą ir perpjaukite į du papločius. 



Mascarpone kremas:
Reikia:
  • didelio indelio (500 g) maskarponės sūrio
  • 400g riebios (plakamosios) grietinėlės
  • 100 g balto šokolado
  • 100 g cukraus
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  1. Grietinėlę suplakti.
  2. Mascarponės masė gerai sumaišyti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, į ja įdėti plaktą grietinėlę ir viską labai gerai sumaišyti, (aš plakiai elektriniu plaktuvu) kad nesijaustų cukraus granulėlių.
  3. Karšto vandens vonelėje ištirpinti baltąjį šokoladą ir atsargiai jį įmaišyti į mascarpones masę.
Biskvitų drėkinimui:
Reikia:
  • 120g stiprios juodos kavos 
  • šaukštelio cukraus
  • kelių šaukštų romo arba brendžio
Kavą atvėsinti ir sumaišyti su brendžiu ar romu, bei cukrumi.

Šonų glajus:
Reikia: 
  • 50g kambario temperatūros sviesto
  • didelio šaukšto kakavos
  • 100g cukraus pudros
  • pagal skonį citrinos sulčių 
Sviestą  išsukite iki purumo, palaipsniui supilkite cukraus pudrą bei kakavą galiausiai citrinos sultis ir viską gerai išmaišykite.


Tortas: 
Apatinį biskvitą gausiai apšlakstyti drėkinamuoju skysčiu, tepti kremą, lygiai tą patį padaryti su likusiais dviem biskvitais. Viršų gražiai patepti likusiu kremu ir palikti nakčiai. (Geriausia visą tai daryti, tortą laikant formoje, su išimamais kraštais).
Kitą dieną torto kraštus aptepkite šokoladiniu glajumi. Torto viršų aš dekoravau su juoduoju šokoladu, kurį išlydžiau karšto vandens vonelėje.

Skanaus!



Viršutinio biskvito receptas yra adaptuotas pagal žurnalą "Moters savaitgalio virtuvė" 

antradienis, gruodžio 21

Naminė Nutella


  Kur dingta laikas? Rodos dar vakar buvo vasara ir aš rinkdama uogas, svarsčiau, kaip puiku būtų iš jų išvirti gardų džemą ir gražiai jį įpakavus padovanoti per šv. Kalėdas  O dabar, plėšdama kalendoriaus lapelį suprantu, kad planas su uogiene neišdegs... Kita vertus vasarų ir Kalėdų dar bus. O kol kas vyniojuosi iš padėties ir gaminu naminę Nutella. Juk šį šokoladinį skanėstą mėgsta ir maži, ir dideli, o Kalėdoms jis ypač tinka.


Nedideliam indeliui
Reikia:
  • 100g riešutų (žemės ar lazdyno)
  • 60g juodojo arba pieniško šokolado
  • 50g cukraus
  • 2 šaukštai kakavos miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • pora šaukštų riešutų aliejaus (tinka ir saulėgrąžų) 



Riešutus pakepinti iki 150°C įkaitintoje orkaitėje, kol šiek tiek paruduos ir ims luptis odelės (apie 15 min.). Tada juos išimti, atvėsinti ir nulupti odeles. Sudėti į smulkintuvą ir gerai susmulkinti iki vientisos masės (apie 2-3 min.) Supilti kakavos miltelius, karšto vandens vonelėje išlydytą šokoladą, cukrų, vanilinį cukrų ir vėl gerai išsukti (apie 1-2 min.) Galiausiai aliejaus pagalba pasireguliuoti tirštumą. Aš dėjau maždaug 2 šaukštus. Nutella reikia suvartoti per 4-6 savaites, laikyti šaldytuve.


Skanaus!

Adaptuota pagal: Bon Vivant

pirmadienis, gruodžio 20

Kakava

Dešimt būdų sugrįžti į vaikystę:
  1. Pasižiūrėk "Vienas namuose".
  2. Žaisk slėpynių.
  3. Nugvelbk saldainį iš mamos spintelės.
  4. Šokinėk. 
  5. Parašyk laišką Kalėdų Seniui.
  6. Piešk.
  7. Išlaižyk tešlą, likusią nuo pyrago kepimo.
  8. Paklausyk pasakos prieš miegą. (Prieš tai rask, kas ją paseks). 
  9. Būk naivus.
  10. Išgerk kakavos. 



TIKRA KAKAVA
Reikia:
  • 1.5 stiklinė pieno
  • 1 su kaupu desertinio šaukšto tikros (nesaldžios) kakavos
  • 1.5 arbatinio šaukštelio cukraus
  • žiupsnelio vanilinio cukraus
  • pagal skonį imbiero, cinamono, 
  • šlakelio brendžio (nebutina)
  1. Kakavos miltelius sumaišyti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir likusiais ingridientais išskyrus pieną.
  2.  Mišinį užpilti keliais šaukštais pieno ir gerai išmaišyti. Turi gautis tąsi skysta masė.
  3.  Likusį pieną užvirinti.
  4.  Į užvirusį pieną pilti kakavos mišinį  ir kaitinant ant silpnos ugnies išmaišyti.
  5.  Patiekti karštą, skanu apibarsčius zefyrų gabaliukais. 




pirmadienis, gruodžio 13

Šildanti imbierinė arbata

  Receptas labai paprastas ir galbūt daugeliui žinomas, tačiau jei yra nors vienas žmogus, kuriam ši arbata bus naujiena, jaučiu pareigą, ją aprašyti. Pernai imbierinio gėrimo dėka nesirgau nei paukščių, nei kiaulių, nei jokiu kitokiu gripu, nekosėjau, o kasmetinę slogą turėjau gal tik savaitę. Be to man, imbiero ir citrinos mėgėjai, ši arbata labai skani. Galbūt, vienintelis trūkumas tas, kad gaminant gali tekti sugaišti šiek tiek laiko: imbieras ne taip lengvai tarkuojasi ir sukorijusį medų ištirpinti citrinos- imbiero mišinyje gana sudėtinga, tačiau skonis atperka viską. Mes iš anksto pasidarome nedidelį indelį, kuris šaldytuve gali išstovėti apie savaitę, tačiau mūsų namuose yra suvartojamas per porą dienų.



Reikia:
  • imbiero šaknies
  • ekologiškos citrinos
  • medaus
Imbierą ir citriną reikia imti lygiomis dalimis, medaus pagal skonį apie 5-6 šaukštus (kuo daugiau medaus, tuo ilgiau arbata išliks šviežia. Imbierą sutarkuoti, citriną pakišti po verdančiu vandeniu, po to labai gerai nuplauti ir kartu su žievele smulkiai supjaustyti. Dėti medų ir viską sumaišyti taip, kad medus ištirptų. Vėliau ragauti ir jei reikia, pagal skonį pridėti daugiau medaus, imbiero ar citrinos. 1 puodeliui užtenka apie 1.5 šaukštelio šio mišinio.

\
Skanaus ir nesirkite.

sekmadienis, gruodžio 12

Meduoliukai

  Tikriausiai būsiu labai nepopuliari sakydama, kad pradedu nusivilti Kalėdomis. Visai neseniai išgirdau, kad net 80% lietuvių perka praktiškas dovanas, tik 5% daro jas patys, o 15% išvis nedovanoja. Prisipažinsiu, pastaruosius penkerius metus turbūt priklausiau tai 80% daugumai. Taip taip, pasiduodavau bandos instinktui ir pirkdavau vonios kvapų rinkinukus, plaukų priežiūros priemones, knygas žmonėms, apie kurių skonį literatūrai menkai nusimaniau. Užtat šiemet išgirsta statistika mane privertė susimąstyti. Na gerai, nesakau, kad dovanoti turėtume Maximines statulėles už 5Lt, nuo kurių kartą per savaitę nuvalytume dulkes, ne, tačiau sutikite dantų šepetukas Kalėdoms irgi nekokia paguoda...
  O dabar bėgu toliau pakuoti savo meduoliukų, kurie, tikiu, pradžiugins draugus. Pirmieji šiandien jau iškeliauja pas naujus šeimininkus :)

Reikia:
  • 400g miltų
  • 150g sviesto
  • 100g rudojo cukraus
  • 100g medaus
  • 1 kiaušinis 
  • 1 arbatinis šaukštelis maltų gvazdikėlių
  • 2 arbatiniai šaukšteliai cinamono
  • 2 arbatiniai šaukšteliai imbiero
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos 

Svietą gerai išsukti su cukrumi, sudėti medų ir kiaušinį ir vėl gerai išsukti. Tada miltus išsijoti su kepimo milteliais ir druska.  Ant išsijotų miltų supilti svieto, cukraus, medaus ir kiaušinio mišinį ir viską minkuti, tol kol tešla nelips prie rankų. Jei reikia papildomai pasibarstyti miltų. Tačiau nepadauginkite jų, nes kuo mažiau miltų, tuo traųkesni ir skanesni bus sausainiai. Tešlą bent valandai, o geriausia 2 palikti šaldytuve.
Atšaldytą tešlą plonai iškočioti, formuoti sausainiu ir pašauti į iki 180°C įkaitintą orkaitę 8-12min (priklausomai nuo sausainių storumo. Sausainiai turi gražiai paruduoti). Atvėsinti ant grotelių. Kol kepate sausainius, geriau neišeiti iš virtuvės, nes jie labai greitai gali sudegti.


Glajų gaminau iš kiaušiniu baltymo, cukraus pudros ir citrinos sulčių. Baltymą plakiau iki putų, tada dėjau cukraus pudrą ir citrinos sultis, gavosi norimo tirštumo glajus. 

pirmadienis, gruodžio 6

New York cheesecake

   Turbūt esu viena iš tų žmonių, kuriuos vargina ir net erzina būtinybė rinktis. Nuėjusi į parduotuvę nusipirkti šiaip ko nors "prie kavos", praleidžiu joje kone valandą. Iš pradžių nusprendžiu pirkti grudėtą varškę, bet besižvalgydama pieno skyriuje pamatau mėgstamą šokoladinį pudingą, taigi susigundau juo. Tada galvoju: "O gal vis gi geriu bananinis jogurtas? Už tą pačią kainą jo daugiau, o ir kalorijų mažiau turiu...". Bet "ne" pagalvoju- "jogurto yra ir namie, kad ir ne bananinio". Kai jau būnu nusprendusi imti pudingą, pamatau, kad aguoniniams sūreliams nuolaida ir vėl svarstau... Galiausia sugalvoju pasižvalgyti po parduotuvę ir dar pagalvoti. Užsuku į saldumynų skyrių, prieš akis Milkos šokoladas. Ranka jau tiesiasi prie jo, bet staiga prabunda sąžinės balsas, kuris sako: "Kotryna, o gal nereikia? Juk vienai tiek tikrai per daug". Ranką nuleidžiu. Ir taip dar 10 kartų, kol apžiūriu guminukus, zefyrus, bandeles, sausainius, bon bonkes, šokoladukus ir pan... Nusprendžiu, kad ko gero vėl nerasiu to, kurio būtų ideali kaina, tobulas skonis, nedaug kalorijų ir tiktų prie kavos. Tad nieko nepešusi pasiimu žurnalą, o kavą geriu su sumuštiniu...

Panašiai nutiko ir su pyragu. Šaldytuve buvo kondensuoto pieno ir varškės, brolis buvo nusipirkęs šokoladinių sausainių, tad iš jų norėjau kažką ypatingo padaryti. Recepto ieškojau tarps varškės, sūrio pyragų ir nieko, kas man tiktų neradau. Galiausiai nusprendžiau surizikuoti ir sukurti savaip. Gavosi ne visai tikras New York cheesecake užtat rezultatas nudžiugino, o pyragas nuo stalo dingo akimirksniu.

Reikia:
  • 800g kreminės varškės
  • indelio kondensuoto pieno
  • šaukšto kakavos (nebūtina)
  • 250g šokoladinių sausainių (naudojau "Selgą")
  • 80g sviesto
  • kelių šaukštų brendžio (nebūtina)
  • smulkintų riešutų (nebūtina)
  • 2 kiaušinių
Pagrindui: sausainius sutrupinti ir sumaišyti su smulkintais riešutais. Sumaišyti su ištirpintu sviestu. Mišiniu iškloti kepimo indo (26cm skersmens) dugną ir neaukštus kraštus. 10min šauti į iki 180°C įkaitintą orkaitę. Atvėsinti.
Šokoladiniams sluoksniui: 400g varškės sutrinti su puse indeliu kondensuoto pieno, įmaišyti kiaušinį, supilti kakavą. Viską labai gerai sumaišyti.
Baltam sluoksniui: 400g varškės sutrinti su puse indeliu kondensuoto pieno, įmaišyti kiaušinį. Viską vėl gerai sumaišyti.

Galiausiai ant riešutinio pagrindo pilti abu sluoksnius ir šauti į iki 240°C įkaitintą orkaitę 20min. po to, jei pavirčius paruduos uždengti filija ir kepti dar apie 10-20min. Iškepęs pyragas turi būti minkštas o pajudinus viduriukas turi šiek tiek krutėti. Palikti atvėsti bent 3val., o geriausia per naktį.


Skanaus!

šeštadienis, gruodžio 4

Bulvių - vištienos apkepas

  Valio! Prasideda gražiausias ir laukiamiausias metų laikas - žiemą, o kartu su ja ir Kalėdos.Vakar grįžau iš trumpos kelionės vidurio - vakarų Europą. Ten ypač jaučiasi Kalėdinė dvasia. Kiekviename didesniame mieste veikia Kalėdinės mugės, kuriuosi galima atsigerti karšto vyno, pasimėgauti kalėdinių pyragu, o maži mediniai namukai, muzika, eglutės ir įvairios smulkmenos kuria tikrą šventišką nuotaiką. Aš taip pat pradedu puoštis Kalėdoms. Namie statyti eglutę dar kiek ankstoka, užtat puošti blog'ą jau pats tas :)
  O dabar apie visai nešventinį, paprastą, skanų ir greitai pagaminamą bulvių- vištienos apkepą.




Reikia:
  • marinuotos, gabaliukais supjaustytos vištienos 
  • kelių bulvių
  • paprikos
  • 4 kiaušinių
  • 150g fermentinio sūrio
  • poros svogūnų 
  • pipirų, druskos, muskato
Bulves nuskusti, nuplauti ir supjaustyti griežinėliais.  Vištieną pakepinti keptuvėje ir sudėti į riebalais išteptą kepimo skardą, ant viršaus dėti bulvės, smulkintus svogūnus. Keptuvėje pakepinti lazdelėmis supjaustytas paprikas ir sudėti jas į kepimo skardą.
Kiaušinius su prieskoniais išplakti, įmaišyti tarkuotą sūrį, jei padažas gaunasi labai tirštas galima įpilti šiek tiek vandens ar pieno. Padažą vientisai pilti ant kepimo skardos turinio. Viską šauti į iki 240 °C įkaitintą orkaitę 1 valandai, arba, kol bulvės suminkštės.


Skanaus!