pirmadienis, lapkričio 22

Mamos barščiai

  Ar Jums kartais nebūna taip, kad vietoje įdomių naujoviškų arba kitų šalių virtuvių patiekalų užsinorite kažko paprasto ? Arba vietoje sumuštinių ir skanių pyragų, skrandį mielai pamalonintume kuo nors šiltu? Tai nutiko ir man šiandien. Pavargusi ieškoti kažko naujo atsigręžiau į seną, gerą, po truputi pamirštamą lietuvišką virtuvę.



Reikia:
  • apie 3l vandens
  • poros saujų džiovintų baravykų
  • kelių morkų (nebūtina)
  • poros didesnių bulvių
  • 500g virtų burokėlių 
  • druskos, pipirų, lauro lapelio
  • 3-4 šaukštų acto (nebūtina) 
Grybus nuplikyti verdančiu vandeniu ir labai gerai nuplauti. Sudėti juos į vedantį vandenį ir kelias minutes apvirti. Per tą laiką kubeliais supjaustyti morkas, bulves, sutarkuoti burokėlis. Grybus išimti, jei yra susidarę putų, jas išgrėbti. Sudėti burokėlius, morkas ir bulves. Grybus supjaustyti juostelėmis ir vėl sudėti į puodą. Suberi druską, lauro lapelį ir pipirus, supilti actą.Virti ant silpnos ugnies, kol daržovės suminkštės (apie 30-40min).

Skanaus!

sekmadienis, lapkričio 14

Šokoladinė bananų duona

  Esu beviltiška "šokoholikė". Prisipažįstu. Išbandžiau viską; visiškai atsisakiau saldumynų, nes buvau įsitikinusi, kad jie baisiai nesveika, aišku, neturiu valios, todėl ši mano "diena" po mėnesio baigėsi. Vėliau nusprendžiau, kad valgysiu tik juodąjį šokoladą, tą, kuris turi apie 80% kakavos, ir tai tik po gabalėlį per dieną, protiniam darbui palaikyti, bet ir šis mano planas neišdegė... Vėliau spjoviau į visus tuos - valgymus nevalgymus ir saldumynų neberibojau, bet tada jaučiausi kažkokia apsunkusi ir pikta. Dabar, manau, atradau pusiausvyrą. Kartą per savaitę mėgstu išsikepti naminį pyragą, neskaičiuoti jo kalorijų, o tiesiog pasimėgaudama kartu su draugais ar šeimą jį suvalgyti. Darbo savaitę pyrago nekepu, nes neturiu noro ir laiko, tačiau mokykloje per ilgąją pertrauką su klasiokėmis mėgtu išgerti puodelį kavos ir sukirsti kokią bandelę ar saldainį. Praradau viltį, kad kada nors visiškai atsisakysiu saldumynų, bet dėl to jau nesigraužiu, nes smagu gyventi su tomis mažomis pagundomis...




Reikia:
  • 3 gerai sunokusių bananų
  • 60g (1/2 puodelio) mėgstamų pakepintų  riešutų
  • 30g  (1/4 puodelio) kakavos
  • 150g cukraus
  • 100g šalto tarkuoto sviesto 
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto  
  • 1/4  arbatinis šaukštelis druskos
  • 1/4  arbatinis šaukštelis. sodos
  • 100g smulkinto juodojo arba baltojo šokolado
  • 2 dideli kiaušiniai
 Didesniame inde sumaišyti sausus ingridientus: miltus, kakavą, cukrumi, kepimo miltelius, druską, sodą.
 Kitame inde gerai sutrinti bananus, sumaišyti juos su kiaušiniais, vanilės ekstraktu, svietu (naudojau elektrinį trintuvą). Šią masė supilti į sausų ingridientų mišinį ir mediniu šaukštu gerai išmaišyti. Tada sudėti smulkintą šokoladą ir riešutus ir vėl gerai išmaišyti.
Orkaitę įkaitinti iki 180°C.
Kepimo indą iškloti kepimo popieriumi arba ištepti riebalais ir pabarstyti šiek tiek miltų, supilti tešlą. Šauti į įkaitintą orkaitė 40-50min. Vėliau su dantų krapštuku patikrinti, ar keksas iškepęs; ištrauktus iš kepinio dantų krapštukas turėtų būti sausas.
Iškepus, palikti ant grotelių atvėsti.

 Skanaus!


P.S Labai skanus, drėgnas ir aromatingas keksas. Kitą kartą dėčiau daugiau smulkintų riešutų.


Šaltinis: Joy of baking 

Sekmadienio daržovių sriuba

  Mano savaitgalis prasideda sekmadienio popietę, kuomet padaryti visi darbai ir atliktos pareigos, kuomet  nebereikia niekur skubėti, dėl nieko jaudintis ir galima apie nieką negalvoti. Kuomet vienintelis rūpestis yra nusilakuoti negus, pažiūrėti filmą, paplepėti su draugu arba... pasisukioti virtuvėje. O kad sekmadienio popietė prasidėtų lengvai ir teisingai išsiviriau daržovių sriubos, skanios ir nekaloringos, nes orkaitėje jau kepa desertas...



Reikia:
  • apie 2l vandens
  • kelių morkų
  • poros stiklinių makaronų
  • paprikos
  • žiedinio kopūsto
  • gabalėlio imbiero (nubūtina)
  • svogūno 
  • poros skiltelių česnako
  • smulkintų petražolių
  • fermentinio sūrio (nebūtina) 
  • pagal skonį druskos, pipiro, baziliko, malto muskato 
Vandenį užvirinti. Nulupti, nuplauti ir griežinėliais supjaustyti morkas, kubeliais- paprikas. Žiedinį kopūstą nupjauti ir išskaidyti žiedais, svogūną ir česnaką susmulkinti. Imbierą sutarkuoti. Viską sudėti į verdantį vandenį, virti ant mažos ugnies 10-20min. Tada sudėti makaronus ir pavirti kol jie suminkštės (apie 12 min.).
  Į sriubos dubenį pirmiausia įdėti saujelę tarkuoto fermentinio sūrio tada pilti sriubą ir pabarstyti petražolėmis.

Skanaus!

ketvirtadienis, lapkričio 11

projektas Bloger'is irgi žmogus

    Beskaitydama kitų blogerių pasakojimus apie save, nutariau ir aš išbandyti laimę projekto „Languota prijuostė“ įšukyje "Bloger'is irgi žmogus" ir papasakoti apie save.
  Esu Kotryna, turbūt viena jauniausių blogerių, už poros mėnesių man sueis 18 metų, mokausi vidurinėje mokykloje Panevėžyje, kuri netrukus turėtų tapti gimnazija. Pabaigusi mokyklą svajoju studijuoti mediciną, tad kol kas didžiąją laiko dalį skiriu biologijai ir chemijai, na o likusią draugams, knygoms, filmams, sportui, internetui ir žinoma kulinarijai.
  Skaniai pavalgyti mėgau visada, o pati gaminti pradėjau visai neseniai. Tiesa virtuvėje sukinėjuosi retai, kadangi gyvenimas kol kas to daryti neverčia. Skanų ir sveiką maistą mūsų šeimoje gamina mama, puiki kulinarė, iš kurios ir išmokau nemažai virtuvės paslapčių.  Aš pati daugiausia kepu pyragus, visada vis skirtingus, nes pirmą kartą gaminti patiekalai pavyksta skaniausi.  
   Blogą pradėjau rašyti prieš gerą pusmetį. Iš pradžių šiek tiek bijojau, ką pagalvos kiti, ar esu tokia jau gera kulinarė, kad apie tai skelbčiausi visam pasauliui, ar verta? Tačiau dabar labai džiaugiuosi tai padariusi. Smagu iš draugų ir pažįstamų išgirsti teigiamų vertinimų ir atsiliepimų. Mano bloga's (tikiuosi tik kol kas) dar nėra toks populiarus ir labai lankomas. Taip, yra kur tobulėti: nuotraukos galėtų būti gražesnės, receptai įdomesni, aprašymai gražesni... Bet aš stengiuosi. Nuoširdžiai.


  • Vertinu kuklumą: žmoguje, elgesyje, aprangoje, bendravime.
  • Tikiu, kad kiekvienas darbas reikalauja nuoširdumo, laiko ir atsidavimo. Galbūt todėl daug reikalauju iš savęs ir kitų.
  • Neturiu daug, bet užtat tikrų ir laiko patikrintų draugų.
  • 8 metus lankiau šachmatus, bet deja nebuvau gera žaidėja...
  • "Gydausi" priklausomybę nuo saldumynų :)
  • Niekada nemėgau meškiumų, mažybinių žodelių ir žmonių, kurie daug šneka apie save.
  • Dievinu detektyvus, visus nuo A. Konan Doilio, Agatos Kristi iki A. Marininos ir B.Akunino.
  • Geriasi visų laikų serialai "Desperate housewives" , "Lost" ir "House MD".
  • Esu individualistė visomis prasmėmis.
  • Labiau mėgstu sijonus, nei kelnes.
  • Nemoku planuoti laiko - visada pirma darau tuos darbus, kurių mažiausiai reikia. Pavyzdžiui dabar pasakoju apie save, vietoj rašiusi anglų rašinį.
  • Artimiausiu metu galvoju gaminti "macarons" ir organizuoti Kalėdinį vakarėlį. 

Tai tiek apie mane, kviečiu dažniau apsilankyti, pasidalinti nuomonėmis, komentuoti. Ačiū, kad skaitėte ir smagių akimirkų virtuvėje :)