penktadienis, rugpjūčio 27

Obuolių pyragas su migdoliniu kremu

  Kasmet pasaulyje surenkama apie 40mln. obuolių, yra net 7000 jų rūšių ir nesuskaičiuojama daugybė patiekalų iš šio vaisiaus. Pavyzdžiui kinai obuolius valgo su karamele, žydai dievina bulvių blynelius su obuolių padažu, rusai- raugintus obuolius, o austrai negali atsispirti garsiajam štrudeliui. Tačiau pats populiariausias ir visame pasaulyje kepamas yra obuolių pyragas, kurio variacijų taip pat šimtai.  Tad kodėl nesurizikavus ir nepakeitus tradicinio obuolių pyrago (miltai+ cukrus+kiaušiniai+ obuoliai) kažkuo nauju ir įdomesniu? Šis pyragas dar vienas mano užsakymas, pati neragavau, bet atsiliepimai labai geri. Pabandykite :)


Tešlai:
  • 180g. miltų
  • 100g. cukraus pudros
  • 120g. sviesto
  • 1 kiaušinis
  • žiupsnelis druskos
Migdoliniam kremui:
  • 100g. sviesto
  • 100g. cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 200g. maltų migdolų
  • 500g. obuolių
  • cukraus pudros pabarstyti
Persijoti miltus su cukraus pudra. Sutarkuoti šaltą sviestą ir sutrinti viską pirštais iki smulkių trupinių. Sumaišyti kiaušinį su druska ir dviem šaukštais šalto vandens, supilti į miltų ir sviesto trupinius. Užminkyti tešlą, suformuoti apskritimą, suvynioti į maistinę plevelę ir mažiausiai valandai palikti šaldytuve.
Kremui suplakti sviestą su cukrumi, supilti maltus migdolus . Po vieną įmušti kiaušinius. Obuolius supjaustyti
 skiltelėmis.


           Įkaitinti orkaitę iki 190ºC temperatūros. Tešlą iškočioti, išklokite į 24-28 kepimo formą, gražiai užlankstyti kraštus. Subadyti šakute, apdengti kepimo popieriumi, pabarstyti ankštinių arba kavos pupelių (kad kraštai nesukristų ir išliktų krepšelio forma) kepti 10min. Tada išimti iš orkaitės, atvėsinti. Ant ataušusio pagrindo dėti riešutų kremą, lygiai paskirstyti ir ant viršaus dėti obuolius. Kepti dar 15min., tada išimti pabarstyti cukraus pudra ir kepto dar 20 min.
Skanaus!
Šaltinis: žurnalas "Virtuvė"

trečiadienis, rugpjūčio 25

Sausi pusryčiai

  Labai mėgstu sausus pusryčius iš avižinių dribsbius, su riešutais ir šokoladu. Tačiau parduotuvėse jie gana brangūs, o ir nuo stalo brolio ir tėčio dėka dingsta greitai, todėl pasimėgauti šiuo delikatesu tenka retai. Kartą pagalvojau, kad šį skanėstą būtų įmanoma pasigaminti namų sąlygomis, juk taip būtų ir skaniau, ir sveikiau, ir pigiau. Ką gi, panašu, kad mano noras materializavosi.


 Reikia:
  • 300g. avižinių dribsnių
  • 100g. svieto
  • 50g. cukraus
  • 2-3 valgomųjų šaukštų medaus
  • arbatinis šaukštelis cinamono
  • vanilinio cukraus arba kvapo
  • skaldytų migdolų
  • skaldyto šokolado
  • kokoso drožlių
  • razinų ar kitų mėgstamų džiovintų vaisių
Avižinius dribsnius sumaišyti su migdolais, šokoladu, kokoso drožlėmis, džiovintais vaisiais. Svietą ištirpinti su medumi, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kvapu ir cinamonu. Sipilti ant avižinių dribsnių mišinio.
Dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, sulyginti. Kepti 170ºC  temperatūros orkaitėje 15-25 min. Atidžiai prižiūrėti, kad nepridegtų, reikalui esant pamaišyti. Išėmus iš orkaitės dar pusvalandį leisti pastovėti, kad sudžiūtų, tada trupinti norimo stambumo trupiniais.


Šaltinis: Mano mažos pagundos

Avižiniai sausainiai

  Avižiniai sausainiai, tai skanus ir sveikas saldumynas, kurį pasigaminti labai lengva. Be abejonės, sausainių pagrindą sudaro avižiniai dribsniai, bet kitus ingridientus galite pasirinkti pagal savo skonį ir fantaziją.



Reikia:

  • 300 g. avižinių dribsnių
  • 100g sviesto
  • 1 kiaušinis
  • 100g. cukraus
  • 100g. smulkinto šokolado
  • 100g. smulkintų migdolų ar kitų mėgstamų riešutų
  • mėgstamų džiovintų vaisių
  • vanilės ar kitokių mėgstamų kvapų
  • šaukštelio cinamono
Avižinius dribsnius sumaišyti su cukrumis, kiaušiniu, smulkintu šokoladu ir migdolais, džiovintais vaisiais, įberti cinamono ir įlašinti kvapų. Išlydyti sviestą ir šiek tiek pravėsusį supilti jį ant sausainių.
Šaukštu formuoti sausainius ir dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepti 180°C temperatūros orkaitėje apie 10-15 minučių. Ištraukus iš orkaitės bent pusvalandį palaikyti skardoje ir tik tada išimti ir mėgautis.
Skanaus!




pirmadienis, rugpjūčio 23

Danielės tortas

Šis tortas jau ketvirtas mano užsakymas. Pradedu svarstyti galimybę pradėti verslą :D


Receptas Amerikietiško pyrago

 Skanaus !





P.S. tortas pavadintas jubiliatės garbei :)

penktadienis, rugpjūčio 20

Plokštainis su citrinomis

Šį kartą mano virtuvėje nebe toks  lengvas desertas. Norint pagaminti šį patiekalą, reiks truputi įgūdžių ir daug kantrybės. Įspėju, kad pradžioje tešla gali nesikočioti kaip norėsite, keiksitės nuo citrinos tarkuodami žieveles arba burnosite, kad prie orkaitės reikia grįžti kad 15 min. Tačiau skonis atperka darbą. Gaminti tikrai verta.

Reikia:
Trapiai tešlai:
  • 300g stiklinės miltų
  • 150g sviesto
  • žiupsnelis druskos
  • 1,5 šaukštelio cukraus pudros
  • 4-6 šaukštai vandens
Įdarui:
  • 5 kiaušiniai
  • 280g cukraus
  • pusė šaukštelio vanilinio cukraus
  • nuo 3 citrinų nutarkuotos žievelės
  • 3-4 citrinų sultys
  • 170ml grietinėlės
  • 3 citrinos
  • cukraus pudros papuošimui
Miltus su druska ir cukraus pudra išsijoti, sudėti kambario temperatūros gabaliukais supjaustytą sviestą. Sumaišyti su miltais, kad išeitų trupiniai.
Po truputi į miltus supilti šaltą vandenį ir šaltomis rankomis išminkyti vienalytę tešlą ( ji neturi būti nei per lipni, nei per trapi). Iš tešlos suformuoti rutulį, suvynioti į maistinę plevelę ir valandai palikti šaldytuve.
 Atšalusią tešlą 15min. palaikyti kambario temperatūroje, kad šiek tiek atšiltų. Plonai iškočioti (jei kočiojant limpa galima pabarstyti miltais). Kepimo indą iškloti kepimo popieriumi ant jo iškloti tešlą. Kraštelius apipjaustyti ar aplankstyti, o dugną subadyti šakute. Dėti į šaldytuvą 15min. , kad atvėstų.
Tešlą iškloti sviestiniu popieriumi ir pabarstyti kavos pupelių ar džiovintų žirnių (kad tešla kepdama išlaikytų krepšelio formą). Kepti 180° C įkaitintoje orkaitėje 20min. Nuėmus popierių su žirneliai kepti dar 10min.
Įdarui skirtus produktus (išskyrus citrinas ir grietinėlę) išmaišyti (kad liktų ko mažiau cukraus kristalėlių), nukošti pro sietelį. Įmaišyti grietinėle ir supilti į dar neataušusį krepelį.
Orkaitės temperatūrą šiek tiek sumažinti ir plokštainį kepti dar pusvalandį. Iki kepimo pabaigos likus 15min. sudėti griežinėliais supjaustytas citrinas. Ataušinti orkaitėje.
Iškeptą pusvalandį laikyti šaltai. Patiekti apibarsčius cukraus pudra.


Skanaus!


Šaltinis: žurnalas "Virtuvės paslaptys"

trečiadienis, rugpjūčio 18

Juodas tortas

   Šį receptą visai netyčia radau namie, parašyta ranka, ant jau pageltusio popieriaus ir susigundžiau išbandyti. Tikrai nesudėtingas tortukas iš labai paprastų produktų.

Reikia:
Tešlai

  • 2 stiklinės grietinės
  • 1 stiklinė cukraus
  • 4 šaukštai kakavos
  • 4 stiklinės miltų
  • arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
Pertepimui
  • 2 stiklinės grietinės
  • stiklinė cukraus pudros
  • kvapų (tinka bananų, vanilės)
  • smulkintų riešutų

Visus produktus suminkyti jei trūksta miltų, įdėkite. Tešla turi nesunkiai minkytis ir nelipti prie rankų. Išminkius, tešlą padalinti į 6 dalis ir palikti bent kelioms valandoms sustingti. Tada tešlos dalis kočioti norimomis formomis ir kepti orkaitėje 180° C temperatūroje 10-20 min.
Pertepimui, grietinę gerai išsukti su cukraus pudra, kol sutirštės. Tik nepersukti, kad nepasidarytų sviestas.  Įmaišyti kvapų, jei naudojate. Tepti iškeptas plokšteles, paberiant kapotais riešutais. Leisti tortui per naktį gerai sustingti.


Skanaus

antradienis, rugpjūčio 17

Amerikietiškas pyragas

Dvi mano draugės Kotryna ir Greta laimėjo stipendiją METAMS mokytis geriausiose privačiose JAV mokyklose ir jau kitą savaitę išskrenda į svajonių šalį. Tad atsisveikinimo vakarėliui nutariau pagaminti skanų, lengvą amerikonišką pyragą.



Reikia:
  • 700g varškės
  • 340g sausainių (pvz.: selgą)
  • kokoso drožlių (nebūtina)
  • saujos mėgstamų riešutų (nebūtina)
  • 3 vidutinių šaukštų brendžio ar viskio
  • 150g sviesto
  • 350g cukraus
  • 2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 6 vidutiniai šaukštai želatinos  
  • 400g plakamosios grietinėlės
  •  apie 500g mėgstamų uogų
Sausainius ir mėgstamus riešutus gerai susmulkinti, sumaišyti su kokoso drožlėmis, lydytu sviestu, viskiu ar brandžiu. Sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, suspausti ir įdėti į šaldytuvą.
Želatiną užpilti karštu vandeniu, leisti išbrinkti.
Varškė išsukti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, sumaišyti su išplakta grietinėle. Želatiną ištirpinti ant silpnos ugnies ir supilti į varškės- grietinėlės masę. Paruoštą masę pilti ant sausainių ir šiek tiek (15-20min.) palaikyti šaldytuve.
Galiausiai sudėti uogas ir palikti šaldytuve bent 2 valandoms, kol masė sustings.


Adaptuotas pagal: Neringą

pirmadienis, rugpjūčio 9

Šokoladinis obuolių tortas

Labai skanus, nesunkiai paruošimas obuolių tortukas, kurį galima vadinti ir pyragu. Trupiniai suteikia traškumo, pagrindas saldumo, o obuoliai drėgnumo ir rūgštumo. Tobula ir harmoninga. Skanus šiltas, bet man labiau patiko kitą dieną, atšalęs ir pastovėjęs 

Reikia:
Tešlai:
  • 160 g minkšto kambario temperatūros sviesto
  • 230 g cukraus
  • 4 kiaušiniai
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • 250 g miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 2 v. š. kakavos
  • 2 a. š. cinamono
  • 5 obuolių (geriau rugštesnių)
Trupiniams:
  • 200 g sviesto
  • 300 g miltų
  • 1 v. š. kakavos
  • 120 g cukraus

Trupiniai: miltus, cukrų ir kakavą sumaišyti ant jų supilti išlydytą sviesta. Mišinį išmaišyti ir leisti atvėsti.
Sviestą išplakti su cukrumi baltos masės. Po vieną įmaišyti kiaušinius ir gerai išplakti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, kakava ir cinamonu, suberti į sviesto - kiaušinių masę išmaišyti.
26 cm skersmens išardomą torto formą patepti riebalais, pabarstyti miltais. Supilti tešlą ir išlyginti. Ant viršaus išdėlioti obuolius (nuskustus, perpjautus pusiau ir su išimtomis sėklytėmis). Tada suberti trupinius.
 Šauti į įkaitintą iki 200º C  orkaitę 1 valandai.Jei po 30-40 minučių trupiniai pradėtų skrusti, pridenkite pyragą folija. Bent pirmąsias 30min. neatidarinėkite orkaitės, nes pyragas gali neišsikelti.
 Ataušintą pyragas labai skanus pabarstytas cukraus pudros ir cinamono mišiniu.

Skanaus!

sekmadienis, rugpjūčio 8

Nicos salotos




Reikia:
Salotoms:

  • konservuoto tono
  • salotų
  • šparaginių pupelių
  • pomidorų
  • nedidelių virtų bulvių
  • plonai supjaustyto raudono svogūno
  • kietai virtų kiaušinių
  • juodųjų alyvuogių
Padažui:
  • 2 susmulkintų česnako skiltelių
  • 2 v.š. raudono vyno acto
  • druskos, pipirų
  • 6 v.š. alyvų aliejaus

Paruoškite užpilą: įberkite į actą druskos bei pipirų ir sudėkite susmulkintą česnaką. Beplakant plaktuvu, plona srovele supilkite alyvų aliejų.
Išvirkite šparagines pupeles, bulves, kiaušinius. Atvėsinkite ir supjaustykite
Sudėkite salotų ingredientus į dubenį, užpilkite užpilu ir sumaišykite. Papuoškite salotas tuno gabalėliais ir patiekite.

šeštadienis, rugpjūčio 7

Varškės ryžių apkepas




Reikia:
  • 60g. cukrus
  • 3 kiaušinių
  • arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • 600g. varškė
Kiaušinio trynius išsukti su cukrumi, vaniliniu cukrumi, sukrėsti varškę, galima įdėti mėgstamų džiovintų vaisių ar riešutų. Viską gerai išmaišyti ir sudėti ryžius. Tada atsargiai įmaišyti iki standžių putų išplaktus baltymus. (Stengtis maišyti kuo mažiau, tada apkepas bus puresnis ir daugiau iškils). Kepimo formą patepti sviestu, pabarstyti džiūvėsiais, sukrėsti į ją gautą varškės ir ryžių masę (aš sluoksniavau su juodųjų serbentų uogiene) ir šauti į įkaitintą iki 200° C  orkaitę apie 40 min.
Skanaus!



Pieno kokteilis


Super lengvas ir sveikas kokteliukas, kuris grąžina jėgas pasportavus.


Reikia:
  • pieno
  • banano
  • mėgstamo jogurto
  • cinamono (nebūtina)
Visus produktus sumaišyti maišytuvu.
Skanaus!

Varškės saldėsis (PASHA)

Dar vienas skanus ir sveikas desertas mano virtuvėje. Rekomenduoju išbandyti :)



Reikia:
  • 2 kiaušinių
  • pusės stiklinės cukraus
  • 500g varškės
  • stiklinė grietinėlės
  • citrinos sultys ir tos pačios citrinos tarkuota žievelė
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • sauja smulkintų migdolų
  • 3 šaukšteliai želatinos
  • 3 šaukštai vandens
Kiaušinius ir cukrų gerai išsukite, į juos sudėkite varškę, plaktą grietinėlę, vanilinį cukrų, citrinos sultis ir tarkuotą žievelę. Pakepinkite ir atvėsinkite susmulkintus migdolus. Želatiną išmirkykite vandenyje, po to nestipriai kaitindami ištirpinkite, supilkite į varškės masę, suberkite migdolus ir išmaišykite. Mišinį išpilstykite į šaltu vandeniu išskalautas formeles. Sudėkite į šaldytuvą ir palikite mažiausiai 3 valandoms, o geriausia visai nakčiai.


Receptas iš knygos "Sveiki valgiai"

Makaronų- daržovių užkepėlė

Jei norite ko nors skanaus ir sveiko, bet tingite krapštytis virtuvėje, siūlau išmėginti šį receptą. Tirai puiki užkepėlė, kurią pagaminti galite iš to, kas yra šaldytuve.

Aš gaminau iš:
  • makaronų
  • 2-3 kiaušinių
  • cukinijos
  • šparaginių pupelių
  • paprikos
  • pomidorų
  • fermentinio sūrio
  • druskos, pipirų, petražolių
Kiaušinius išplakti,  įberti prieskonių.
12cm skersmens kepimo indą ištepti aliejumi, sudėti išvirtus makaronus. Toliau dėti supjaustytas daržoves (šparagines pupeles prieš tai išvirkite), fermentinį sūrį. Supilti kiaušinių ir viską pabarstyti likusiu fermentiniu sūriu. Kepti apie 30-40min. (priklausomai nuo kepimo indo dydžio) 180° C temperatūroje. Iškepus dar  10-15min. palikti orkaitėje, kad apkepėjė sustandėtų.
Gero apetito!

Rizotas

Pastebėjau, kad neretai  žmones galima skirstyti į tris valgytojų tipus; vieni labiau mėgsta makaronus, antri- bulves, o treti dievina ryžius. Aš tikrai priklausau trečiajam tipui, nes be ryžių negaliu iškęsti nei savaitės :) . Taigi ši sykį mano virtuvėje rizotas, maistingas tradicinis itališkas patiekalas iš ryžių. Seniai norėjau jį pasigaminti, bet vis išsigąsdavau sunkios paruošimo technologijos. Tačiau pasiknaisiojusi internete ir apsiginklavusi informacija, imiausi darbo.  Nebuvo taip sunku kaip įsivaizdavau, o skonis pateisino visus lūkesčius.


Reikia:
  • 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • marinuotos vištienos krūtinėlės
  • 6 stiklinių sultinio (bet tinka ir verdantis vanduo, tokiu atveju naudoti dagiau prieskonių)
  • 2 stiklinių baltojo vyno
  • 2 stiklinių ryžių (naudojau basmatti)
  • 1 svogūno
  • mėgstamų daržovių (naudojau papriką, šviežius žirnelis, šparagines pupeles) 
  • česnako
  • gabalėlio Parmezano sūrio (su juo skaniausia, bet tinka ir paprastas fermentinis sūris)
  • druskos, pipirų, čiobrelių, petražolių, krapų
Beveik kiekvienas rizotas pradedamas alyvų aliejuje apkepinant smulkiai supjaustytą svogūną - tai yra pagrindas visam, vėliau formuojam, patiekalo skoniui. Tuomet suberiami ryžiai ir pakepinami kelias minutes, kol kiekvienas grūdelis tolygiai pasidengia aliejumi ir ryžiai tampa skaidresni. tada pilamas vynas ir laukiamas kol jis išgaruos. tai trunka apie 3-5min. O tada, dalimis, vis palaukiant kol susigers, pilamas karštas sultinys. Toks ryžių „virimo“ procesas turėtų užtrukti apie 18 minučių. Vieni autoriai teigia, jog pilant sultinį, rizotą reikia nuolat maišyti, kiti - jog to daryti nebūtina.Tačiau jei tingite taip "cackintis", galite daryti kaip aš supilti visą sultinį ir nieko nemaišyti. Tik būkite atsargūs, maždaug po 15min., kai ryžiai būna jau beveik išvirę, būtinai maišykite, kad neprisviltų. keptuvės dangtį laikykite neuždengtą.
Kitoje keptuvėje pakepinkite gabalėliais supjaustytą vištieną, perdėkite ją į atskirą indą. Tada pakepinkite paprikas, virtas šparagines pupeles, galiausiai sudėkite žirnelius. Kelias minutes ant mažos ugnies troškinkite. Nepamirškite prieskonių.
Daržoves su vištiena sudėti į ryžius. Sudėti sutarkuotą sūrį, pabarstyti dar prieskonių jei reikia.
Rizotas turi būti valgomas iš karto, ką tik paruoštas- negalima vėliau pašildyti.



Avižinių dribsnių desertas


Skanus greitai paruošiamas, o svarbiausia sveikas desertas.



Reikia:
  • 200g avižinių dribsnių
  • 40g sviesto
  • plakamos grietinėles
  • natūralaus jogurto
  • cukraus pagal skonį
  • mėgstamų uogų
Avižinius dribsnius pakepinti svieste su cukrumi. Išplakti grietinėlę, sumaišyti ją su natūraliu jogurto (jei norite, kad būtų liesiau, galite naudoti vien jogurtą). Sumaišyti su cukrumi. Šį mišinį dėti į indelį ant jo supilti avižinius dribsnius ir nuplautas uogas.
Skanaus!

sekmadienis, rugpjūčio 1

Riešutiniai saldainainiukai

Skanus, greitas, paprastas ir iš neįmantrių produktų.



Reikia:

  • 130g sviesto
  • 150-2oog cukraus pudros
  • 200g miltų
  • 120g mėgstamų riešutų.
Riešutus nuplauti verdančiu vandeniu, jei naudojate migdolus juos užpilti verdančiu vandeniu, kiek palaikyti ir nulupti odeles. Tada riešutus susmulkinti (aš naudojau smulkintuvą).
Keptuvėje išlydyti sviestą, supilti miltus, maišyti kol mišinys ims šiek tiek ruduoti. Tada įmaišyti cukraus pudrą, dar kiek pakaitinus, sudėti miltus su riešutai ir išmaišyti. Nukelti keptuvę nuo ugnies ir leisti mišiniui šiek tiek atvėsti, kad galėtume jį imti rankomis. Atvėsus formuoti norimo dydžio rutuliukus ir leisti jiems šaldytuve tinkamai sustingti.



Adaptuota pagal: rūtuliuką