Keptas varškės sūris

   Mūsų šeimos šaldytuve visada rasite tris dalykus: kiaušinius, kelių rūšių garstyčias ir sūrį. Kaimiškų kiaušinių mums parūpina močiutė, garstyčios-salotų užpilams ir marinatams, na, o sūriai visų mūsų silpnybė.
  Pastarųjų dažniausiai turime net kelių rūšių. Kaip ir visi naudojame fermentinį, labiausiai mėgstame kietesnį, o pasibarstymui visada turime "Džiugo". Kitas mūsų mylimukas - panyro (saldaus pieno) sūris. Jį jau keletą metų perkame iš netoliese esančio ūkininkų turgelio, su medumi tai tikra palaima, ypač šį derinį mėgsta smaližius brolis. Mamos mėgstamiausias- mozzarelos sūris ir maniškis- fetos, pasirodo periodiškai, kas kelias savaites. Dar yra pelėsiniai sūriai atsirandantys, dažniausiai penktadienį ar per šventes. Jais mudvi su mama galime džiaugtis kelias dienas, nes šeimos vyrai jų nemėgsta. Visai neseniai išmoktą gaminti riccotos sūrį naudojame, kaip užtepą, bet jis, deja, greitai baigiasi. Dar turim kelis stiprenius sūrius, kurių užtenka net keliams mėnesiams.
  Meilę sūriams dar vaikystėje įskiepijo mama. Ji išmokė, kaip sūrius reikia patiekti: kuriuos laužyti, kuriuos plėšyti, o kuriuos pjaustyti. Parodė, su kuo ir kada juos valgyti, iš jos sužinojau ne vieną sūrio patiekalo receptą. O svarbiausia, matydama mamą išmokau  mėgautis kiekvienu sūrio kąsneliu... Tad

 ...tegyvuoja sūriai


  Šį kepto varškės sūrio atradimą taip pat padarė mano mama. Galima kepti tiek orkaitėje, tiek griliuje. Sūrio konsistencija pasikeičia- ką tik iškepęs jis labai suminkštėja ir tampa lengvai plėšomu, o atvėsęs tampresnis,  primena mozzarelą.
Gabalėlis tokio sūrio su šviežiomis daržovių salotomis puikiai tinka vakarienei.




Reikia:
  • varškės sūrio 
  • poros česnako skiltelių
  • šaukšto kmynų
  • Džiovinto baziliko ar kitų mėgstamų prieskonių
  • šaukšto alyvuogių aliejaus
  • druskos, pipirų 
 Sūrį aptepti aliejumi. Česnakų nulupti, išspausti. Kartu su druska, pipirais, kitaip prieskoniais įtrinti į sūrį. Suvynioti į foliją dėti į iki 200 C įkaitintą orkaitę ir kepti apie 30 - 40 min. Baigiant kepti foliją praskleisti, kad sūrio viršus gražiai apskrustų.
  Prieš patiekiant apibarstyti svogūnų laiškais ar petražolėmis.


 Skanaus. 

Komentarai

  1. Kepiau namie kažką tokio. Įveikiau pati viena ir teko dar vieną paslapčia nupirkti ir iškepti - dievinu sūrį bet kokiame pavidale :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. mmm...jau jauciu sita skoni :) valgiau toki suri pas broliene, super, tik ji dar kai lieka 5-10 min iki kepimo pabaigos praskleidzia folija ir ant varskes surio pabarsto siek tiek fermentinio surio, tai prisivalgyt negalejau tokio skanesto :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Indre, tikrai kepto sūrio labai lengvai galima padauginti... :) Pagalvojau, kad tokio pat nekepto varškės sūrio tiek nesuvalgyčiau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aleksandra, ačiū už idėją su fermentiniu sūriu. Artimiausiu metu išbandysiu. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tiesiog dievinu kepta varskes suri, idomu koks jam atitikmuo galetu buti, nei kad kaip lietuviskas varskes suris?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dalija, pati esu išbandžiusi keptą brei sūrį. Labai skani kalorijų bomba :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kaip skaniai atrodo ;) norėčiau visai tokio :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Laurut, būtinai prie progos išsikepk. Tau turėtų patikti :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Dar labai skanu kepant varškės sūrį uždėti eglišakį. Dieviško aromato suteikia, žinoma, ta šakelė netampa valgoma, bet padaro didelį gerą darbą;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Dovile, ačiū už idėją. Esu girdėjusi, kad sūrį skanu kepti su šiaudais, bet jų mieste sunku gauti. Užtat eglišakiai ne problema- kieme pilna. Pabandysiu.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Draugaukime

Populiarūs įrašai

Mus seka