Ruginė duona

  Su vasario 16-ta, Valstybės atkūrimo diena, brangūs tautiečiai. Linkiu, mylėti ir gerbti ir didžiuotis Lietuva. Saugoti ir tausoti Jos papročius.



  Tokia proga, atitinkamas ir receptas, savotiška duoklė Lietuvai. Duona- nuo seno lietuvių mylima ir vertinama, nepamirštama ir šiandien. Ir nors puikus prekybos centrų asortimentas siūlo šimtus skirtingų duonos rūšių, nutariau pati išbandyti, naminės duonos skonį ir kvapą.
O pirmam kartu naudojau labai paprastas ir nesudėtingą receptą, su kuriuo duona tiesiog negali nepavykti.
 



Reikia:
  • 2 šaukštai ruginio raugo
  • 2 šaukšteliai medaus
  • 2 šaukšteliai druskos
  • 300 g ruginių miltų
  • 180 ml šilto vandens
Vandenį, medų ir raugą sumaišyti. Palaipsniui pilti miltus, minkyti tešlą ir pabaigoje įberti druskos. Suformuoti kamuolį, pabarstyti miltais ir palikti augti šiltoje vietoje 36 valandoms. Stalą pabarstyti miltais, suformuoti kepalą, padėti jį ant skardos, gausiai pabarstyti miltais ir palikti dar 3 valandoms. Orkaitę įkaitinti iki 230° C. Įdėjus duoną, sumažinti temperatūrą iki 200° C ir kepti apie 35 -40 min. Išjungti orkaitę, palikti duoną ataušti.

Skanaus!

 P.S. Duona gaunasi rūgštoka, su traškia plutele ir minkštu vidumi. Labai skani šilta, bet man labiau patiko šiek tiek pastovėjusi.  



Šaltinis: Žaidžiame virtuvę 

Komentarai

  1. Pavydžiu pavydžiu! Taip noriu juodą duoną išsikept, nes kol kas tik balta moku. Kartą bandžiau tai gavosi labai rūgšti :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Maniškė irgi rūgštoka, kaip pirmą kartą tas rūgštumas netrukdė, bet manau kitą kart norėčiau saldesnės. Reiks ieškot recepto.
    O balta duona irgi mano planuose, gal kada prisiruošiu pagaminti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kokia tu šaunuolė! :) Aš duoną namie kepiau tol, kol turėjau duonkepę, o dabar vis neprisiruošiu... Nors ir labai vilioja naminė duona :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš duoną kepu jau koks pusmetis. Receptas šiek tiek kitoks, paprastai nebūna rūgštus, bet du kartus gavosi rūgšti, vieną kartą pats raugas buvo ilgiau pastovėjęs ir rūgštesnis, o kitą kartą kai ilgiau kildinau, gal 14 val. Pagal savo receptą kildinu 8 val., o jeigu 36 val šiltoj vietoj tai jau gerokai turėtų surūgti

    AtsakytiPanaikinti
  5. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Viktorija, ačiū, ačiū, spėju su duonkepe daug maloniau kepti, tiesa? Bent jau man greičiausiai patiktų, nes nelabai mėgstu/moku tešlą minkyti.


    Dalia, Kaip tik pagalvojau kad meniškis raugas šaldytuve kokias 4-5 dienas išstovėjo, tai greičiausiai per daug. kildinau, gal net truputi igiau nei 36 valandas, bet nelabai šiltoj (apie 18-21C) temperatūroj. Kitą kart bandysiu trumpiau. Ačiū už labai vertingus patarimus. Lekiu pas Tave duonos recepto ieškoti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Su duonkepe, iš viso pasaka :) Viską sumeti, o ji sumaišo, išminko, kildina. Tik nežinau, ar duonai su raugu tokio kildinimo užtektų... Nes pati kepiau tik su mielėmis :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na va, Viktorija, pripratai prie gero :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Draugaukime

Populiarūs įrašai

Mus seka