ketvirtadienis, liepos 14

Vaniliniai lietiniai

Vasara niekuomet nebuvo pats mėgstamiausias mano metų laikas. Nepaisant visų daržo gėrybių, linksmybių, atostogų, dviračių ir kitų šio sezono teikiamų malonumų pirmenybę teikiu rudeniui. Tokiam ankstyvam. Kaip aplink karaliauja įvairiaspalviai lapai, obuoliai, grybai. Kai dar ne per šalta į ilgiems pasivaikščiojimams mieste ir ne per karšta pyragams ir filmams po pietų. O kadangi šiandien toks rudeniškas oras, užsinorėjau kažko šilto, miltinio ir saldaus. Vaniliniai lietiniai su sezoninėmis uogomis labai tam taip tiko....


Reikia:
  • stiklinės miltų
  • L dydžio kiaušinio
  • 5 šaukštų cukraus
  • 3/4  stiklinės pieno
  • poros lašų vanilės esencijos 
  • aliejaus kepimui 
  • natūralaus jogurto 
  • mėgstamų uogų (naudojau vyšnias, gervuoges, serbentus)
  • cukraus pudros




Kiaušinį išplakti su cukrumi, sudėti miltus, išmaišyti. Tada palengvai pilti pieną ir vis maišyti, kad nesusidarytų gumulėliai. Tešla turi gautis truputi tirštesnė nei įprastų lietinių, tada susisuks gražūs suktinukai. Įlašinti vanilės esenciją. Apkepti iš abiejų pusių, susukti ir supjaustyti ritinukais.
Susuktus ritinukus dėti į lėkštė,  puošti uogomis, apipilti natūraliu jogurtu ir pabarstyti cukraus pudra.



Skanaus!

sekmadienis, liepos 10

Jogurtiniai vyšnių ledai

  Vasara, ko gero, yra pats prasčiausias laikas rimtiems kulinariniams bandymams. Todėl, kad viskas jau be papildomų pastangų yra skanu. Iš tikrųjų, kaip dar galima patobulinti ką tik iš daržo nuskintą agurką su šaukšteliu medaus, o ko trūksta žaliam žirneliui ir ar gali būti kas nors skaniau už saldžią, gaivią avietę. Pavyzdžiui šviežių jaunų šparaginių pupelių nesinori užgožti įvairiais prieskoniais, nes vos apvirtos, šiek tiek apkeptos ir paskanintos druska ir pipirais jos yra tobulos, panašiai ir su bulvėmis, kopūstais ir kitomis daržo gerybėmis. Tad vasarą mažai laiko leidžiu virtuvėje, na nebent pasigaminu ledus...


Neesu prekybininkė, bet garantuoju, kad liepą ledų parduodama daugiausia. Pati jų šiemet pirkau gal vieną porciją...  Taip, ledai tikrai nėra mano mėgstamiausias skanumynas ir vasarą labiau pripažįstu agurką su medumi, užtat nutariau karštą vasaros dieną namiškius palepinti šiuo lengvu ir nekaloringu desertu. Rezultatas tikrai nudžiugino: ledai ne per saldūs ir ne per riebūs, karštą liepos popietę, buvo pats tas.



Reikia:
  • 500 g vyšnių (šviežių ar šaldytų)
  • 500 g natūralaus jogurto
  • 6 šaukštas medaus ar cukraus (arba pagal skonį)
Jogurtą sumaišyti su medumi ar cukrumi. Vyšnias sutrinti maistu smulkintuvu. Viską sumaišyti ir dėti į šaldytuvą 1 valandai. Tada ištraukti ir išmaišyti (taip kad kraštai nebūtų prišalę) po valandos procedūrą kartoti. Taip ledus kas valandą pamaišyti 3-4 kartus. Po poros valandų jau galima valgyti prieš tai ledus kelias minutes palikus kambario temperatūroje.


Skanaus ir neperkaiskit!