antradienis, rugsėjo 28

Čirviniai blyneliai



Reikia:
  • 2 kiaušinių
  • 50 g. sviesto
  • 150 g. miltų
  • 1 a. šaukštelio kepimo miltelių
  • 60-70 g. cukraus
  • 1 a. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 170 ml. vandens

Sviesta, kiaušinius, cukrų bei vanilinį cukrų išmaišyti išplakti arba išsukti iki purios masės.

Miltus persijoti su kepimo milteliais, supilti vandenį ir gerai išmaityti. Supiti kiaušinių mesę ir dar kartą viską gerai permaišyti.

Masę dėti į įkaitintą vaflinę (riebalų naudojau mažai ir tik pirmojo kepimo metu).

Skanaus!



Šaltinis: Neringa-blogas

sekmadienis, rugsėjo 26

Pyragas su riešutais ir kondensuotu pienu

  Turbūt vienas skaniausių ir lengviausių mano kada nors keptų pyragų. Gaminimas atima vos 15-20min., produktai kasdieniški ir neįmantrūs. Be to pyragas labai patogus transportuoti. Tad imkitės darbo!


Reikia:
  • nepilno indelio kondensuoto pieno
  • 200g miltų
  • 180g avižinių dribsnių
  • 120g sviesto
  • 100-150 ml vandens arba pieno
  • arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 100g kapoto juodojo šokolado
  • mėgstamų riešutų
  • saulėgražų 
  • mėgstamų džiovintų vaisių

Miltus persijoti su kepimo milteliais, dėti sutarkuotą sviestą, avižinius dribsnius ir formuoti trupinius. Tada palengva pilti pieną ar vandenį, turi gautis tokie nei trupiniai nei tešlą. Jais iškloti kepimo skardą. Ant viršaus pilti kondensuotą pieną, dėti kapotą šokoladą, riešutus, saulėgrąžas, džiovintus vaisius. Šauti į iki 200°C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepti 45min. Jei oo 25-30min. firšus pradėtų skrusti, gali uždengti skartą foliją.





Skanaus!

šeštadienis, rugsėjo 25

Traški vištiena saldžiarūgščiame padaže


Reikia:
  • 500g vištienos krutinėlės 
  • 3 vidutinių  šaukštų sojos padažo (padažui) ir 5 šaukštų (marinatui)
  • traškumo suteikiančių miltelių
  • didelio svogūno
  • kelių pomidorų
  • paprikos
  • ananaso (tinka konservuotas)
  • druskos, pipirų
  • pusės stiklinės aliejaus
  • 4 šaukštų kokurūzų krakmolo
  • 120ml vandens
  • 4 šaukštų pomidorų padažo
  • 7 šaukštų cukraus
  • 150ml ryžių acto (iš bėdos tinka ir obuolių)

Padažui: Krakmolą gerai išmaišyti su vandeniu. Į mažą puodą, kuriame virsite padažą, sudėkite  pomidorų padažą, cukrų, actą, sojos padažą, krakmolo mišinį, virinkite ant mažos ugnies pastoviai maišydami. (Iš pradžių gali pasirodyti, kad padažas per skystas, bet po kelių minučių jis pradeda staigiai tirštėti, svarbu šio momento nepraleisti). Kai padažas sutirštės nukelkite nuo ugnies ir palikite.
Vištieną supjaustyti kubeliais, apšlakstyti sojos padažu ir kuriam laikui palikti pasimarinuoti . Tada ją maišyti į traškumo suteikiantį mišinį, (jei jo neturite, galite naudoti 3  kiaušinių trynius: juos išsukite su druska. Mėsą pavoliokite miltuose, tada trynyje, tada vėl miltuose).Kepti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Mėsą nuimti ir dėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
Iš keptuvės puse riebalų nupilti ir sudėti stambiai supjaustytus svogūnus ir kubeliais supjaustytą papriką. Po poros minučių supilti padažą, jei jis per tirštas galima įpilti vandens. Pamaišyti, dėlti mėsą, kubeliais supjaustytą ananasą, stambiai supjaustytus pomidorus. Patroškinti dar kelias minutes. Patiekti iš karto vienus arba su ryžiais.



Belieka palinkėti skanaus


Adaptuota pagal: Renatą

penktadienis, rugsėjo 24

Pizza, iš visko, kas buvo namie

  Kai šiandien tėčio paklausiau, kokios picos jis norėtų: su tunu, faršu, ar "iš to, kas yra namie", kad nereikėtų nieko pirkti, jis atsakė, kad norėtų ir su tunu, ir su faršu ir su "tuo, kas yra namie", kad nereikėtų nieko pirkti. Išvertus iš jo kalbos tai reiškia, trečią variantą. O kadangi šaldytuve užsiliko visokių likučių, ėmiausi darbo. Pica pavyko puikiai, skirtingi ingridientai labai tiko, tačiau svarbiausia vaidmenį atliko padas, kuris šį sykį  buvo ypatingai skanus. :)



Padui:
• 2 a.š. sausų mielių
• žiupsnelio cukraus
• žiupsnio druskos
• 1/2 puodelio šilto vandens
• apie 1 3/4 puodelio miltų
• 1/4 puodelio (4 šaukštų) alyvų aliejaus



Viršui:

  • virtų kiaušinių
  • grybų
  • kumpio
  • fermentinio sūrio
  • pomidorų
  • paprikų
  • raugintų agurkėlių
  • prieskoninių žolelių
  • svogūno
  • pipirų
  • pomidorų padažo
  • alyvuogių aliejaus
Padui.  Sumaišyti pusę puodelio miltų, cukrų, druską, mieles ir vandenį. Palikti 10 min. Tada supilkite aliejų, sudėti likusius miltus (dėkite po truputį, reguliuokite tešlos kietumą/minkštumą), kai tešla nebelips prie rankų – miltų galite nebedėti. Išminkyti tešlą labai gerai . Padalinti į tris dalis ir pastatyti šiltai, kad pakiltų. Kildinti valandą.

Vėliau dar šiek tiek paminkyti ir kočioti pagrindus. Ant jų tepti alyvuogių šaukštą alyvuogių aliejaus ir 2 šaukštus pomidorų padažo. Dėti susmulkintus ingridientus, užbarstyti fermentiniu sūriu. Šauti į iki 200°C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepti 15-20min. nedarinėjant durelių



Skanaus!


Pado receptas: iš taisty art

penktadienis, rugsėjo 17

Risotto su grybais

  Pastaruoju metu lietuvius vienija du dalykai: krepšinis ir grybai. Neesu didelė fanė nei vieno, nei kito, tačiau man patinka, tai kas vienija Lietuvą. Todėl nepraleidau nei vienų krepšinio varžybų, kuriuose žaidė LT rinktinė, o dabar solidarizuodamasi nutariau prisidėti prie grybų mylėtojų klubo. Prisipažinsiu, pati negrybavau, užtat nudarinėjau ir pagaminau laaaaabai skanų risottą.



Reikia:
  • 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • apvirtų ir valgymui paruoštų grybų
  • 6 stiklinių sultinio (bet tinka ir verdantis vanduo, tokiu atveju naudoti dagiau prieskonių)
  • 2 stiklinių baltojo vyno
  • 2 stiklinių ryžių (naudojau basmatti)
  • 1 svogūno
  • česnako
  • gabalėlio Saliami dešros
  • gabalėlio Parmezano sūrio
  • druskos, pipirų

Smulkiai supjaustyti svogūną ir česnaką ir apkepinti aliejuje. Suberti ryžius ir pakepinti kelias minutes, kol kiekvienas grūdelis tolygiai pasidengs aliejumi ir ryžiai tamps peršviečiami. Tada pilti vyną ir laukti kol jis išgaruos. Tai trunka apie 3-5min. O tada, dalimis, vis palaukiant kol susigers, pilti karštą sultinį ir maišyti. Toks ryžių „virimo“ procesas turėtų užtrukti apie 18 minučių. Iki virimo pabaigos likus kelioms minutėms (kai sultinys beveik susigėręs) sudėti grybus, supjaustytą saliami dešrą, maišyti kol sultinys visiškai išgaruos. Jei reikia įsidėkite prieskonių.
Valgyti apibarstytą tarkuotu sūriu, ką tik paruoštą- vėliau pašildytas-neskanus

Risottas turi būti valgomas iš karto, ką tik paruoštas- negalima vėliau pašildyti.


penktadienis, rugsėjo 10

Fetos salotos



Va taip aš darau Fetos salotas.
Reikia:
  • Aisbergo salotų
  • 5-6 agurkų
  • 5-6 pomidorų
  • 1-2 paprikų
  • pusės raudono svogūno
  • priekoninių žolelių
  • fetos sūrio
Užpilui:
  • 2 susmulkintų česnako skiltelių
  • 2 v.š. raudono vyno acto
  • druskos, pipirų
  • 6 v.š. alyvų aliejaus
Paruoškite užpilą: įberkite į actą druskos bei pipirų ir sudėkite susmulkintą česnaką. Beplakant plaktuvu, plona srovele supilkite alyvų aliejų.
Salotų ingridientus stambiai supjaustykite ir pilkite padažą.


Skanaus!

antradienis, rugsėjo 7

Keptos mozzarellos salotos

   Šis patiekalas, tai klasikinių itališkų mocarelos salotų ir čekiško sūrio mišinys. Mano nuomone puikiai pavykęs, kadangi skanesnis ir už vieną, ir už kitą. Be to paruošiamas vos per 5 minutes. Panašu, kad mintis, jog skanu tai, kad paprasta, buvo dar kartą patvirtintas. :


Reikia:
  • pomidorų
  • mocarelos sūrio
  • smulkintų džiūvėsių
  • kiaušinių
  • alyvuogių aliejaus
  • baziliko arba kitų mėgstamų prieskoninių žolelių
  • druskos, pipiro
Kiaušinį išplakti, įbėrus druskos ir pipirų. Riekelėmis supjaustyti mocerelą ir pomidorus. Mocarela apvolioti kiašinio plakinyje tada džiūvėsėliuose ir kepti alyvuogių aliejuje, kol šiek tiek apskrus.
Patiekti su pomidorais, pabarstyti bazilikų. Galima dar pasibarstyti druska ir pipirais. apsišlakstyti alyvuogių aliejumi. Puikiai tinka ir alyvuogės.


Skanaus!

sekmadienis, rugsėjo 5

Sluoksniuotas obuolių pyragas

  Mamytės gimtadienio proga iškeptas pyragas. Šiek tiek primena šokoladinį obuolių tortą, kurį jau esu kepusi, tačiau šis patiko labiau, nes į trupinių sluoksnį dėjau kapotų riešutų. Pyragas nuo stalo dingo labai greitai ir buvo išliaupsintas, tad rekomenduoju išbandyti.

Trupinių sluoksniui:
  • 100g miltų
  • arbatinis šaukštelis cinamono
  • 60g kambario temperatūros sviesto
  • 100g rudojo cukraus (tinka ir baltasis, tik tada jo reikia šiek tiek mažiau)
  • 50g mėgstamų kapotų riešutų (naudojau lazdyno)
Tešlai:
  • 200g miltų
  • 1-1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos
  • 100g kambario temperatūros sviesto
  • 120g cukraus pudros
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės esencijos (tinka ir vanilinis cukrus)
  • 120g pieno
  • 3-4 dideli rūgštesni obuoliai 
Trupinių sluoksniui: miltus persijoti su cinamonu, rankomis sutrinti su sviestu, tada dėti kapotus riešutus ir cukrų.
Tešlai: Miltus išsijoti su druska ir kepimo milteliais. Sviestą išsukti iki purios masės (aš naudojau "blenderį'), sudėti cukraus pudrą ir vėl išsukti, po vieną dėti kiaušinius ir vanilę. Viską išmaišyti iki purios masės. Pakaitomis sudėti miltų mišinį ir pieną.
Į paruoštą skardą pilti tešlą, ant jos sudėti nuluptus skiltelėmis supjaustytus obuolius. Ant viršaus užberti trupinius. Šauti į iki 200º C įkaitintą orkaitę 45-60min. Dantų krapštuku patikrinti ar iškepęs (ištrauktas iš pyrago turi likti sausas). Valgyti karšta.
Skanaus!
Šaltinis: Joy of baking

Traški vištiena arba atradimas parduotuvėje

  Labai mėgstu kinietišką virtuvę, o ypač traškią vištieną saldžiarūgščiame padaže. Tačiau namų sąlygomis šio delikateso, pasigaminti nepavykdavo. Visai neseniai IKI parduotuvėje, egzotiškų produktų skyriuje, radau stebuklingus miltelius, kurių dėka kur kas dažniau galiu mėgautis mėgstamais patiekalais.  Milteliai suteikia traškumo ne tik vištienai, bet ir žuviai, šparaginėms pupelėms ir t.t. Kviečiu pabandyti.

Reikia:
  • mėgstamos mėsos, žuvies, vaisiaus, ar daržovės
  • miltelių
  • galima naudoti prieskonius ar sezamo sėklas
Detalios instrukcijos neperrašysiu, ji yra ant pakelio



      Skanaus!

šeštadienis, rugsėjo 4

Įdarytos paprikos

  Rudens sezoną mano virtuvėje atidaro įdarytos paprikos. Lengvas, sveikas ir rudeniškas patiekalas, idealiai tinkantis savaitgalio pietums.


Reikia:
  • 4 paprikų
  • 1 kiaušinio
  • 350 gramų faršo (naudojau jautienos)
  • 150 g, virtų ryžių
  •  3 morkų
  •  2 svogūnų
  • 2 skiltelių česnako 
  • 2-3 stiklinės sultinio
  • prieskonių

Ryžius išvirti ir palikti atvėsti. 2 morkas sutarkuoti, o likusią supjaustyti . Įkaitintame aliejuje šiek tiek apkepinti faršą, tada sudėti svogūnus ir česnakus ir sutarkuotas morkas, įberti mėgstamų prieskonių. Kai masė atvės įmaišyti kiaušinį.
Nupjauti paprikų drūtgalį, išimti sėklytes ir pertvaras, pabarstyti šiek tiek druskos. Faršo mase įdarytas paprikas sudėti į puodą, kartu su rėžiukais supjaustytomis morkomis ir užpilti sultiniu. Troškinti (galima uždėti pomidorų padažo) ant mažos ugnies 40min. Galiausiai pabarstyti fermentiniu sūriu, puošti petražole ar salietros lapeliu.




Šaltinis: visireceptai.lt