penktadienis, rugpjūčio 19

Kriaušių ir bruknių uogienė


Jei prieš savaitę kas nors man būtų pasakęs, kad aš virsiu kriaušių uoginę su bruknėmis būčiau tik nusijuokusi ir pasukiojusi pirštą ties smilkiniu. Aš gi tokios uogienės NEVALGAU! Nes ji be proto saldi, mano mėgstamų kriaušių ten visai nesijaučia, o bruknės išvis nevalgoma uoga.  


O bet tačiau, taip jau atsitiko, kad namie atsirado krepšys minkštų saldžių kriaušių ir nebuvo ką su jomis daryti, kaip tik virti uogienę. Pasirodo internete kriaušių uogienių asortimentas gana skurdus: beveik visur siūlomos kriaušių vanilės džemai, o aš Panevėžyje niekaip nerandu vanilės ankšties, tad šis variantas atkrito. Įdomi pasirodė kriaušių uogienė su čiobreliais, bet pastarųjų taip pat neturėjau.



Užtat šaldytuve buvo bruknių ir prisiminiau, kad tėtis šią uogienę labai mėgsta, o kadangi aš, naujoji vairuotoja, per savo savarankišką pasivažinėjimą jau sugebėjau nulaužti tėčio mašinos lango atidarymo mygtuką, nutariau palepinti tėtį. Vis gi bruknių dėjau daug mažiau, pasinaudojau Jurgos patarimais: virti ilgiau ir naudoti mažiau cukraus. Pavyko puikiai, net pati suvalgiau tris sumuštinius ir mielai sudoročiau ketvirtą.



Reikia:
  • 1 kg kriaušių (nuluptų, be kauliukų)
  • 300 g bruknių
  • 300 g cukraus
  • 0,5 a.š. kardamono
  • 0,5 a.š. cinamono
Kriaušes su bruknėmis sudėti į puodą storu dugnu, įpilti šiek tiek vandens. Uždengti dangti ir laukti, kol užvirs, tada atidengti dagtį ir virti kol suminkštės. Tada elektriniu trintuvu sutrinti kriaušes su bruknėmis ir masę statyti atgal ant mažos ugnies 15 min.
Suberti cukrų bei prieskonius ir virti dar 20-30 min.
Atvėsinus supilstyti į švarius sausus indelius.