antradienis, gegužės 31

Avokado ir cukinijos salotos

  Pastarieji du mėnesiai buvo kaip niekad sunkūs. Mokslas, sportas ir didžiausias mano kada nors organizuotas projektas atėmė visą virtuvei ir dalį miegui skirto laiko. Bet šiandien viskas baigėsi. Mokslai sėkmingai atlaikyti, projektas dar sėkmingiau įgyvendintas, pasiruošimas pusmaratoniui tęsiamas. O svarbiausia prasideda vasara, kuriuos viešai prisižadu nepraleisti veltui.




Ko gero tai naujos mano mėgstamiausios salotos. Atradau jau gana seniai - kovo mėnesiu "yoga journal" žurnale. O salotų autorius Mattew Kenney mano naujas dievukas. Žalio (raw) maisto virėjas, vienas geriausių šefų pasaulyje, šešių kulinarinių knygų apie žalią maistą autorius ir dar toooooks gražus... Žodžiu pasaka, ne vyras. Net nusprendžiau vietoje naujų sportinių marškinėlių, pirkti jo knygą. Mattew maisto gaminimo filosofija visiškai atitinka manąja: greitai pagaminama, sveika, skanu.
Jei sugundžiau būtinai išbandykite šias salotos. Aš jų dėka supratau, kokios skanios yra termiškai neapdorotos cukinijos! Anksčiau jas įsivaizduodavau tik troškinyje ar šokoladinės cukinijų duonoje. Cukinijos atsiskleidžia visai kitaip, jos tokios traškios ir gaivios, bet minkštesnės ir švelnesnės už agurką. Be to neseniai gamintas cukinijų salotos su mozzarela ir saulėje džiovintais pomidorais mane padrąsino gaminti būtent šis atradimas.



Reikia:
  • 4-5 jaunų cukinijų, supjaustytų kvadratėliais
  • 2 avokadų, nulupto, supjaustų kvardaratėliais
  • gražgarščių lapų (rokolos), susmulkintų
  • plono svogūno laiško
  • Himalajų arba jūros druskos
  • 2 šaukštų citrinos sulčių
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus 
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų 
  • moliūgo sėklų (nebūtina)
 Dideliame inde sumaišyti avokadus, cukinijas, citrinos sultis, druską, gražgarstes, aliejų. Patiekti salotų lėkštėje, apibarsčius, šviežiai maltais juodaisiais pipirais, moliūgų sėklomis ir papuošus svogūno laišku.

Skanaus!

Šaltinis:   yoga journal

trečiadienis, gegužės 18

Keptas varškės sūris

   Mūsų šeimos šaldytuve visada rasite tris dalykus: kiaušinius, kelių rūšių garstyčias ir sūrį. Kaimiškų kiaušinių mums parūpina močiutė, garstyčios-salotų užpilams ir marinatams, na, o sūriai visų mūsų silpnybė.
  Pastarųjų dažniausiai turime net kelių rūšių. Kaip ir visi naudojame fermentinį, labiausiai mėgstame kietesnį, o pasibarstymui visada turime "Džiugo". Kitas mūsų mylimukas - panyro (saldaus pieno) sūris. Jį jau keletą metų perkame iš netoliese esančio ūkininkų turgelio, su medumi tai tikra palaima, ypač šį derinį mėgsta smaližius brolis. Mamos mėgstamiausias- mozzarelos sūris ir maniškis- fetos, pasirodo periodiškai, kas kelias savaites. Dar yra pelėsiniai sūriai atsirandantys, dažniausiai penktadienį ar per šventes. Jais mudvi su mama galime džiaugtis kelias dienas, nes šeimos vyrai jų nemėgsta. Visai neseniai išmoktą gaminti riccotos sūrį naudojame, kaip užtepą, bet jis, deja, greitai baigiasi. Dar turim kelis stiprenius sūrius, kurių užtenka net keliams mėnesiams.
  Meilę sūriams dar vaikystėje įskiepijo mama. Ji išmokė, kaip sūrius reikia patiekti: kuriuos laužyti, kuriuos plėšyti, o kuriuos pjaustyti. Parodė, su kuo ir kada juos valgyti, iš jos sužinojau ne vieną sūrio patiekalo receptą. O svarbiausia, matydama mamą išmokau  mėgautis kiekvienu sūrio kąsneliu... Tad

 ...tegyvuoja sūriai


  Šį kepto varškės sūrio atradimą taip pat padarė mano mama. Galima kepti tiek orkaitėje, tiek griliuje. Sūrio konsistencija pasikeičia- ką tik iškepęs jis labai suminkštėja ir tampa lengvai plėšomu, o atvėsęs tampresnis,  primena mozzarelą.
Gabalėlis tokio sūrio su šviežiomis daržovių salotomis puikiai tinka vakarienei.




Reikia:
  • varškės sūrio 
  • poros česnako skiltelių
  • šaukšto kmynų
  • Džiovinto baziliko ar kitų mėgstamų prieskonių
  • šaukšto alyvuogių aliejaus
  • druskos, pipirų 
 Sūrį aptepti aliejumi. Česnakų nulupti, išspausti. Kartu su druska, pipirais, kitaip prieskoniais įtrinti į sūrį. Suvynioti į foliją dėti į iki 200 C įkaitintą orkaitę ir kepti apie 30 - 40 min. Baigiant kepti foliją praskleisti, kad sūrio viršus gražiai apskrustų.
  Prieš patiekiant apibarstyti svogūnų laiškais ar petražolėmis.


 Skanaus. 

šeštadienis, gegužės 14

Cukinijos salotos su mozzarela ir saulėje džiovintais pomidorais

  Žinot, pasiilgau visko. Receptų ieškojimo, fotografavimo, aprašinėjimų, valgytojų komplimentų  ir žinoma savo skaitytojų. Visgi maisto tinklaraščio vedimas skatina ieškoti ir išbandyti kažką nauja ir skanaus, tad du neįpareigojantys mėnesiai, leido man nuo viso to pailsėti. Būčiau, gal ir ilgiau ramiai sau gyvenusi, jei ne šilti draugų ir skaitytojų raginimai tęsti rašymą (ačiū visiems už tai) bei labai skanios salotos, kurias šiandien išbandžiau.

  Šios cukinijos salotos su mozzarella ir saulėje džiovintais pomidorais dar kartą įrodo, kad paprastumas aukščiausia elegancijos forma. Vos keli pagrindiniai ingridientai, dvidešimt minučių virtuvėje ir ant Jūsų stalo puikuojasi karališkas patiekalas.




Reikia:
  • 125 g. mozzarelos sūrio
  • cukinija 
  • saulėje džiovintų pomidorų
  • rukolos
  • alyvuogių aliejaus
  • poros šaukštų citrinos sulčių
  • druskos*, pipirų
   Cukinijos supjaustyti plonomis juostelėmis**ir kelias minutes pakepinti ant vidutinės ugnies. Dėti į lėkštę, pabarstyti smulkinta rukola, plėšytu mozzarelos sūriu, dėti saulėje džiovintus pomidorus. Viką apšlakstyti citrinos sultimis, pagadinti šviežiai maltais pipirais ir druska. Jei norite įsidėkite alyvuogių. 
 
* naudojau Himalajų druską, nepagailėkite pinigų ir išbandykite. 
** pjaustykite su bulvių skustuvu, arba peiliu, skirtu pjaustyti sūrį.



Skanaus!
 
Šaltinis: Žaidimų aikštelė