penktadienis, sausio 28

Morenginiai riešutų sausainiai


   Panašu, kad šiemet manęs neaplenkė gripo virusas... Sloga, galvos ir gerklės skausmas, kosulys prisikabino, čiulpia mano laiką ir sveikatą. Ech nemėgtu sirgti ir dar labiau nemėgstu, tos darbų krūvos, kuri prisikaupia man vartantis lovoje... Kita vertus atsirado papildomo laiko aprašyti vieną kitą receptą blog'e . Juk tokiam darbeliui galvos skausmas netrukdo:) .



  Tad šį kartą morenginiai sausainukai, kurie gimė prieš kelias savaites, kai mane ištiko eilinis gliukozės trūkumo priepolis ir mirtinai norėjau "ko nors saldaus".  Užteko poros sausainukų, kad kelioms savaitėms numalšinčiau saldumynų poreikį, bet dabar prisiminusi vėl užsinorėjau...


Reikia:
  •  2 kiaušinių baltymų
  • kelių saujų (apie 100-150g) mėgstamų riešutų. Naudojau lazdyno riešutus, migdolus ir saulėgrąžas
  • 100-130 g cukraus 
  • šaukšto tirpios ekspreso kavos (nebūtina)
    Orkaitę įkaitinti iki 180°C ir apie 10-20 minučių kepti riešutus, kol lazdyno riešutų odelės ims luptis. Per tą laiką paruošiame morenginę masę:
    Kiaušinio baltymus paplakti kol susidarys nedidelė puta ir per kelis kartus toliau plakanti sudėti cukrų. Turi gautis vientisa blizgi masė.
    Riešutus atvėsinti, kiek įmanoma nulupame odeles (šios neturėtų luptis sunkiai) ir viską gerai sumalti kavamale ar smulkintuve iki smalkių grūdelių. Kartu su kavos milteliais dedame į baltymų masę ir gerai išmaišome.
    Ant kepimo popieriumi išklotos skardos šaukštu dėti masę ir šauti į iki 130°C įkaitintą orkaitę pusvalandžiui. Po to palikti kelioms minutėms palikti atvėsti ant grotelių.


    English version
    Meringue cookies with nuts
    • 2 eggs white
    • 100-150g nuts (hazelnuts or/and almonds or/and sunflower seeds)
    • 100g  sugar
    • 1 tbsp. espresso  powder (not necessary)
    To toast the nuts, preheat your oven to 180°C and spread the nuts on one layer on a large baking sheet. Toast the nuts for about 15 minutes until golden brown, then rub their skins off with a clean cloth. Pulse the nuts in a food processor until finely ground.
    Make the meringue mass. Whisking the eggs whites, gradually add the sugar and continue beating until a smooth, shiny meringue.  Add the ground nuts mixture and espresso powder to the bowl with the meringue and fold together. 
    Line the baking sheet with greaseproof paper. Using a tablespoon, drop spoonful of meringues. Preheat oven to 150°C and bake for about 30 minutes, until golden. Transfer the pans to a wire cooling rack and let cool completely.




    sekmadienis, sausio 23

    Užtepėlė su grybais ir saulėje džiovintai pomidorais

       Pastaruoju metu mano mityboje įvyko esminis lūžis. Nežinau, kas dėl to kaltas: tinklaraščio rašymas, amžius ar metų laikas, bet mano maisto racionas per paskutinius porą mėnesių ženkliai pasikeitė. Pirmiausia pastebėjau, kad kuo toliau tuo labiau linkstu prie žalios mitybos, pradėjau domėtis vegetarizmu ir patiekalais, ruoštais be miltų ir cukraus. Pabandžiau tai vieną, tai kitą receptuką ir jie tikrai man patiko. Miltų ir cukraus iš savo raciono dar neišbraukiau, bet šiandien jie sudaro bene dvigubai mažesnę dalį, nei lapkritį. Visai neseniai, kažkaip netyčia į mano rankas patekdavo vienas kitas produktų, kuriuos dažniausiai pirkau parduotuvėje, bet niekad nesusimąsčiau, kad visai nesunkiai galėčiau pasigaminti pati, receptai. Pavyzdžiui, žinojote, kad pasigaminti litrą naminio jogurto užtenka litro pieno ir mažo indelio natūralaus jogurto, o saldaus pieno sūriui panyrui to paties pieno ir citrinos sulčių. Patikėkit, tai visai nesudėtinga ir neatima daug laiko. Skonis tikrai geresnis, o žinojimas ką valgote šiais nitratų ir glitomatų laikais yra vertybė. Aš pati jau išbandžiau, o receptus netrukus pamatysite "Gerame apetite".

      Na o kol kas siūlau pasimėgauti taip pat naminiu produktu- grybų užtepėle. Kuri skaniausia, užtepta ant naminės duonos.

    Beje negaliu nepasigirti, kad šios nuotraukos darytos su naujuoju fotoaparatu. Nors jo dar gerai neįvaldžiau, bet manau, kad skirtumas jau dabar akivaizdus. :)  




    Reikia:
    • pora saujų graikinių riešutų (tinka ir lazdyno)
    • 500g grybų (tinka pievagrybiai, sūdyti)
    • saujos saulėje džiovintų pomidorų
    • raudonojo svogūno
    • 3 valgomųjų šaukštų sviesto
    • druskos pipirų
    Grybus susmulkinti. Jei naudojate sūdytus prie tai gerai nuvirinkite ir neplaukite. Į įkaitintą keptuvę dėti susmulkintus svogūnus pakepinti, tada sudėti grybus ir stambiai supjaustytus saulėje džiovintus pomidorus. Viską kepinti ant nedidelės ugnies, kol skystis išgaruos. Pabarstyti prieskoniais. Sudėti į elektrinę trintuvę kartu su riešutais ir sutrinti iki vientisos masės. Jei trūks, pagardinti prieskoniais.


    Skanaus!




    pirmadienis, sausio 17

    Turtingas tinginys

      Jei reiktų sudaryti dešimtuką pačių mėgstamiausių patiekalų, "Tinginys" tikrai į jį patektų. Ne bet koks, aišku. Nežinau kaip jums, bet man pirktiniai ir naminiai "tinginiai" skiriasi kaip diena ir naktis. Parduotuviniai paprasti būna labai minkšti, vien su sausainiais ir per saldūs. O naminiai jau yra "kažkas tokio". Ypač mano manos. Garbės žodis jos gamintas "tinginys" pats pats skaniausias ir ne aš viena taip sakau. Paragaukit, įsitikinsit!




    Tikslių kiekių nesitikėkite. Mama gamindama tinginį niekada nebijo eksperimentuoti, todėl į šį saldų vyniotinį, be sausainių deda dar ir džiovintų uogų, riešutų, kepintų avižinių dribsnių (granola), šokolado gabaliukų, žodžiu beveik viską ką randa spintelėje, tinginys gaunasi kietas ir ne per saldus.



    Reikia:
    • 1 skardinės saldaus kondensuoto pieno
    • apie 350g sausainių* ("Gaidelis", "Selga" ar kt.)
    • 200 g sviesto
    • 5v. š. konditerinės kakavos
    • poros saujų razinų** (gali būti mirkytos brendyje)
    • poros saujų džiovintų vyšnių** (gali būti mirkytos brendyje)
    • poros saujų datulių** (gali būti mirkytos brendyje)
    • poros saujų džiovintų abrikosų** (gali būti mirkytos brendyje) 
    • poros saujų pakepintų lazdyno riešutų**
    • poros saujų kepintų avižinių dribsnių**
    * vietoje sausainių tinka šakočio trupiniai
    ** kiekius ir ingridientus pasireguliuokite pagal skonį

     Smulkiai sulaužykite sausainius, susmulkinkite riešutus ir didesnes uogas. Viską sumaišykite.  Puodelyje, ant silpnos ugnies, ištirpdykite sviestą, į jį supilkite kondesuotą pieną ir kakavą ir nuolat maišant kaitinti, kol masė pradės tirštėti. Tada ją pilkite ant sausų ingridientų ir viską gerai išmaišykite. Masę dėti į maistinę plevelę ir suslėgti. Dėti į šaldytuvą bent trims valandoms, o geriausiai per naktį.




    Skanaus!

    šeštadienis, sausio 15

    Risotto su vištiena ir grybais

      Mes visada nusiteikę labai romantiškai pradėdami kažką naujo. Įsivaizduojame galutinį rezultatą, viliamės, kad viskas bus gerai. O bet tačiau, ne visada viskas einasi pagal planą. Man bent jau- beveik niekada. Rankų pirštų neužtektų suskaičiuoti, kiek "super genialių" idėjų esu prikūrusi. Ypač vaikystėje. Gal penkis kartus pradėjau rašyti knygą, vėliau su kaimyne net įkūrėme detektyvų klubą, iš kurio, ačiūdie, nieko nesigavo. Paauglystėje galvojau leisti laikraštį ir net buvau suskaičiavusi, kiek daug pinigų iš jo uždirbsiu. Dabar ima juokas prisiminus šiuos ir tuziną kitų planų planelių. Galbūt todėl  nebeplanuoju. Matyt viduje bijau neišpildyti planų ir vėl nusivilti savimi, atsisakyti idėjų. Stengiuosi būti atvira gyvenimo suteikiamoms galybėms, jas išnaudoti ir viską padaryti maksimaliai gerai. Panašu, kaip taip man sekasi daug daug geriau...




    Risotto yra patiekalas, kurį daugelis žmonių saugo specialiai progai. Manau, taip yra todėl, kad visą jo virimo laiką reikia stovėti prie viryklės, pilstant skystį į keptuvę ir nuolat maišyti. Tačiau aš būtent dėl šios priežasties mėgstu gaminti risottą. Tai tarsi savotiškas atsipalaidavimas, kuriam negaila nei vienos sugaištos minutės. O skonis, susidedantis iš burnoje tirpstančių ryžių, švelnaus vyno aromato, nepretenzingo parmezano sūrio ir vištienos su senelių rinktais grybais, šeštadienio popietę paverčia tikra švente.

    Risotto su vištiena ir grybais
    Reikia:
    Versija spausdinimui 
    • 400 ml risotto ryžių (arborio ar carnaroli)
    • 1 susmulkinto svogūno
    • 3 vidutinių šaukštų alyvuogių aliejaus
    • 200 ml sauso balto vyno
    • 1,5 l nuvirtų grybų
    • 2 vištienos krūtinėlių, supjaustytų ir marinuotų
    • apie 1,4l karšto vandens arba daržovių sultinio
    • druskos, šviežiai maltų pipirų
    • 5 vidutinių šaukštų sviesto
    • 50 g Parmezano ("Džiugo") sūrio
      Keptuvėje vištieną pakepinti ant įkaitinto sviesto, sudėti grybus ir dar kelias minutes kepti.
    Kitoje keptuvėje svogūnus apkepinti aliejuje kol pagels. Tada supilti ryžius ir pakepinti apie vieną minutę, kol taps skaidrūs. Supilti vyną ir nuolat maišant leisti susigerti. Tada po samtį vis pilti karštą vandenį ar daržovių sultinį ir nuolat maišyti, susigėrus skysčiui, vėl pilti ir vėl maišyti, kartoti procesą kol ryžiai suminkštės. tai užtruks apie 15-25min. Likus porai minučių iki ryžių virimo pabaigos, pagal skonį įsiberti druskos su pipirais ir įmaišyti grybus su vištieną, įdėti šaukštą sviesto ir tarkuotą parmezaną.


    Skanaus!

    trečiadienis, sausio 12

    Veganiška granola

      Perskaitę šio patiekalo pavadinimą tik nepagalvokite, kad tapau vegane. Tikrai ne. Ir greičiausiai (niekada nesakau niekada) artimiausiu metu ja netapsiu. Tačiau veganų ir vegetarų valgymo filosofija man visada buvo prie širdies. Na gerai, galbūt nevalgydami mėsos jie ir negauna visų reikalingų aminorūgščių, tačiau tai, kad vartoja mažai termiškai apdorotą maistą, daug kruopų ir daržovių, yra sektinas pavyzdys. Pati mėsos neatsisakyčiau dėl labai paprastos priežasties- man ji skani. Be to nevalgau jos kasdien, greičiau du tris kartus per savaitę. Panašiai ir su pienu bei kiaušiniais. Man nereikia kepsnio pietų lėkštėje ir pieno stiklinės prieš miegą, kasdien. Juk yra tiek daug kitų skanių patiekalų.

    Pavyzdžiui, ši veganiška granola. Be gyvulinių riebalų, be cukraus. Viskas natūralu sveika ir su balansuota. Tinka ir su pienu, ir su varške, bei jogurtu ar sultimis. Kad dienos pradžia būtų teisinga.




    Reikai:
    • 500 g avižinių dribsnių
    • 150 g migdolų
    • 30 g (mažo pakelio) migdolų plokštelių
    • 100 g kokoso drožlių
    • 100 g razinų ar kitų džiovintų uogų
    • 2 arbatiniai šaukšteliai  cinamono
    • 100 ml aliejaus
    • 200 ml  medaus
     Aliejų ir medų sudėti į priekaistuvą ir ant nedidelė užgies kaitinti tol, kol medus ištirps (jei naudojate skystą medų, to daryti nereikia). Likusius produktus (išskyrus razinas) sumaišyti. Ant jų pilti medaus- aliejaus užpilą ir viską vėl gerai išmaišyti. Supilti kepimo popieriumi išklotą skardą, kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C , apie 20-30 minučių. Kas 10 minučių vis pamaišykite granolą medine mentele, kad neapskrustų. ataušinus įmaišykite razinas ar kita džiovintas uogas.

    Šaltinis: žaidimų aikštelė 

    šeštadienis, sausio 8

    Vištienos, krevečių ir ryžių Jambalaya

      Pasakykit man, parašau, kaip viską suspėti? Kaip niekur nevėluoti? Kaip gerai ir kokybiškai atlikti visus darbus? Ir dar kaip sveikai išsimiegoti, o prieš tai paskaityti kelis nelabai įdomios, bet labai reikalingos knygos puslapius?
      Galbūt reiktų teisingai susiplanuoti laiką? Bet man nepavyksta. Tiksliau susiplanuoju kaip ir teisingai, bet su vykdymu jau nekas...  Galbūt nepakenktų susidėlioti prioritetus? Bet kokie prioritetai gali būti pas mane, kaip senelis sako, 18 metų pacankę. Šypseniukas. Noriu visko ir kartu nežinau ko noriu...

      Va tokios tokelės pas mane. Atsiprašau visų tų, kurie čia užsuka ir jau kuris laikas neranda naujų receptų. Vėl įsisukusi į naujų darbų ir mokslo verpetą nieko nespėju. O ateityje dažnesnių įrašų pažadėti irgi negaliu; kaip ten bebūtų, gyvenimas vis vien verčia rinktis prioritetus ir virtuvė kol kas yra nustumta į sąrašo galą.



    Na o kol kas siūlau pasimėgauti Jambalay. Tikslaus lietuviško vertimo nepavyko sužinoti, bet kaip rašo wikipedia Jambalaya yra Luizianos patiekalas paveiktas ispanų ir prancūzų virtuvių. Man šio patiekalo paruošimas šiek tiek priminė rizottą, tačiau ryžiai buvo nesulipę, taip kaip plove, o kadangi naudojau krevetės, patiekalas atrodė kaip ispaniškas paella. Jambalaya dažniausiai gaminami iš trijų pagrindinių ingridientų: mėsos, daržovių ir ryžių. Šiame recepte pristatysiu jums vieną iš dviejų šio patiekalo paruošimų variantų.



    Reikia: 
    • 600 g vištienos broilerių file3 skiltelių česnako, nuluptų ir perpjautų
    • 200 g  andouille dešra (naudojau lietuvišką saliami) supjaustyta kvadratėliais
    • 1 vidutinio dydžio svogūno, supjaustyto ketvirčiais
    • 1 saliero be šaknies, stambiai supjaustyto
    • 1 raudonosios saldžiosios paprikos, išimtomis sėklomis ir stambiai supjaustytos
    • 1 ½ puodeliai ilgagrūdžių basmatti ryžių, nuplautų
    • druskos 
    • ½ šaukštelio šviežių čiobrelių lapų
    • ¼ šaukštelio kajeno pipirų
    • 1 skardinės (400g) konservuotų pomidorų
    • 2 puodelių karšto vandens (arba vištienos sultinio)
    • 2 lauro lapų
    • 2 šaukštų  aliejus 
    • 450 g krevečių be kiauto* 

    Į kombainą sudėti salierą, svogūną, papriką, česnaką. Smulkinti apie 15 sek. 
    Keptuvėje ant vidutinio stiprumo ugnies įkaitinti aliejų. Įdėti vištieną ir kepinti iš abiejų pusių kol gražiai apskrus ir taps auksinės spalvos. Perdėti vištieną į kitą lėkštę ir nusausinti riebalus. Tada sudėti dešrą. Kepinti nuolat maišant apie 3 minutes. Tada perkelti į atskirą lėkštę ir popieriniu rankšluosčiu vėl nusausinti riebalus. 
    Į keptuvę susmulkintas daržoves ir sumažinti ugnį. Retkarčiais pamaišant kepti, kol daržovės suminkštės, apie 4 minutes. Tada sudėti ryžius, čiobrelius ir kajeno pipirą. Kepinti nuolat maišant, kol ryžiai apsidengs riebalais apie 1 minutę, (aš dar pyliau  vieną stiklinę vyno ir palaukiau, kol ji susigers).  Įdėti pomidorus vištieną ir saliami, lauro lapus ir druską ir supilti karštą vandenį ar vištienos sultinį. Viską sumaišykite. Sumažinkite ugnį iki minimumo,  uždenkite dangtį ir pavirkite apie 15 min.. 
    Kitame puode karštame vandenyje kelias minutes apvirkite krevetes. Jas dėkite ant ryžių. Visą mišinį patroškinti dar 5 min, kol ryžiai visai suminkštės.

    *nuotraukoje matomos krevetės su kiautu  


    Skanaus!


    Adaptuota pagal: annie's-eats