Amaretti sausainiai. Kąsnelis itališkos klasikos

Jeigu Viešpats Dievas nors sekundei užmirštų, kad aš skudurinė lėlė, ir padovanotų man truputį gyvenimo, tikriausiai aš nepasakyčiau viską, ką galvoju; aš daugiau mąstyčiau apie tai,ką kalbu.
Aš vertinčiau daiktus ne pagal jų kainą,o pagal reikšmingumą.
Aš miegočiau mažiau, svajočiau daugiau, suvokdamas, kad kiekviena minutė su užmerktomis akimis - tai prarastos šešiasdešimt sekundžių šviesos.
Aš vaikščiočiau, kai kiti to vengia, aš pabusčiau, kai kiti miega, aš klausyčiau kada kiti kalba.
Ir kaip aš gardžiuočiausi šokoladiniais ledais.
Jeigu Viešpats duotų man mažumėlį gyvenimo, aš rengčiausi paprastai, kelčiausi kartu su pirmais saulės spinduliais, apnuogindamas ne tik kūną ,bet ir sielą.
Dieve mano, jeigu aš turėčiau dar kiek nors laiko,sukaustyčiau savo neapykantą ledu ir laukčiau,kada paliks saulė. Pieščiau mirgant žvaigždėms kaip van Gogas, padangėmis skraidyčiau, skaitydamas Benedetti eiles ir Sierra dainos būtų mano mėnulio serenada. Aš prausčiau rožes savo ašaromis, kas pajusčiau jų spyglių keliamą skausmą ir skaisčiai raudonų lapelių bučinį.
Dieve mano, jeigu aš turėčiau kruopelytę gyvenimo. Nepraleisčiau nė dienos, kad nepasakyčiau mylimiems žmonėms, jog juos myliu. Įtikinėčiau kiekvieną moterį ir kiekvieną vyrą, kad myliu juos, aš gyvenčiau meilėje ir su meile.
Aš įrodyčiau žmonėms, kad jie neteisūs, manydami, jog jeigu jie sensta, tai nustoja mylėti: priešingai, jie sensta todėl, kad paliauja mylėti.
Vaikui aš duočiau sparnus ir išmokyčiau skraidyti.
Seniems žmonėms aš įkalčiau į galvą, kad mirtis ateina ne nuo senatvės, o nuo užmaršties.
Aš juk taip daug ko išmokau iš jūsų, žmonės.
Sužinojau, kad kiekvienas nori gyventi ant kalno viršūnės, nenutuokdamas,jog tikroji laimė laukia besileidžiant žemyn.
Aš supratau, kad naujagimis pirmąkart savo mažyčiu kumšteliu griebia tėvo pirštą, jis griebia jį visiems laikams.
Aš supratau, jos žmogus turi teisę pažvelgti į kitą žmogų iš viršaus tik tam, kad padėtų jam atsistoti ant kojų.
Aš tiek daug išmokau iš jūsų, nors tiesą pasakius, iš viso to ne tiek jau ir daug naudos, todėl, kad prisikrovęs savo skrynią, aš mirštu.
                                                                                                              Gabriel Garcia Marquez 



Morenginis- riešutų derinys niekada nėra nuvylęs. Ne kartą kepiau morenginį tortą su graikiniais riešutais, kurio receptas dar nebuvo publikuotas, bet artimiau mane pažįstantys žmonės šį tortą labai mėgsta. Neseniai bandyti morenginiai riešutų sausainiai, mūsų namuose vis dar yra dažni svečiai. 
Tad šį kartą itališka klasika - amaretti sausainiai. Tiesa ne visai tikri, nes vietoje amaretti likerio,  naudojau paprasta migdolų ekstraktą. (Amaretti tai likeris pagamintas iš mums įprastų ir karčiųjų migdolų, jei kur Lietuvoje jo pamatysite, būtinai praneškite). Šie sausainiai labai populiarūs ir mėgstami Italijoje. Be to sutrupinti naudojemi kaip kitų desertų sudedamoji dalis. Man smaližei tingei jie labai patiko, nes susideda iš trijų pagrindinių ingridientų, terlionės gaminant irgi mažai, o rezultatai greiti ir puikūs.

Reikia:
  • dviejų M dydžio kiaušinio baltymai
  • 150g cukraus + 50g cukraus
  • 150g migdolų, nuluptomis odelėmis*
  • arbatinio šaukštelio amaretti likerio ar migdolų ekstrakto
* migdolų odeles galite nulupti juos nuplikę ir kelias minutes palaikę karštame vandenyje.  

Migdolus ir 150 g cukraus sudėti į elektrinį maišytuvą ir viską maišyti tol, kol gausite miltus.
Kiaušinio baltymus išplakti ir putų, suberti cuktų ir baigti plakti iki standžių putų.
Atsargiai sumaišyti migdolus su baltymais, šaukštelio ar konditerinio švirkšto pagalba formuoti rutuliukus ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Šauti į iki 180 C įkaitintą orkairę 15-20min. Atvėsinti ir tik tada nuimti nuo kepimo popieriaus.

English version:
Amaretti 
  • 2 egg whites
  • 150 g + 50 g of sugar
  • 125 g of almonds, without skin
  • 1 teaspoon almond extract or amaretti
Add  almonds and 150 g of sugar in food procesor and mix until you get the flour.
Whip the egg whites and foam, add 50 g of sugar and continue beating until a smooth, shiny meringue. Add the nuts mixture and  the bowl with the meringue and fold together.
Line the baking sheet with greaseproof paper. Using a tablespoon, drop spoonful of meringues. Preheat oven to 180°C and bake for about 15-20 minutes. Transfer the pans to a wire cooling rack and let cool completely.

Komentarai

  1. Fainučiai. Man dar labai skanūs itališki brutti ma buoni su lazdynų riešutais. viskas tas pats, tik lazdynus lengviau nulupt nei migdolus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šituos mėgstu :) Tiek pat skanūs, kiek ir kokosinukai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Egle, tikrai fainučiai, vieni fainiausių mano gamintų. Pažiūrėjau Tavo Bruttii ma buoni (labai patinka pavadinimas), tai spėju irgi ilgai netruksiu pasigaminti, nes lazdyno riešutus labai mėgstu. Dėkui už idėją.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jurgita, ačiū. O kokosinukus irgi taip pat darai? Ta prasme vietoje migdolų kokoso drožles naudoji? Reiks pabandyti tada... Oj apsivalgymas tikras ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oi čia geras reikalas, tokį receptą kai tik pamatau, taip ir užsigeidžiu

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dalia, pabandyk kada. Laiko ir produktų sąnaudos minimalios ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Išbandžiau šį receptą. Gavosi iš tikro labai skanūs sausainiai. Tik recepte neradau, kuriuo momentu pilti amaretą/esenciją, tai supyliau į išplaktą kiaušinio baltymą ir dar paplakiau šiek tiek. O kaip jums gavosi tokie gražiai parudę sausainukai? Aš vienos skardos vos nesudeginau, nes vis laukiau, kada jie gražiai paruduos. Deja, gavosi šviesūs, ne tokie kaip jūsų nuotraukoje :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. O, kokia atgaiva rasti sausainių be miltų ir pieno produktų receptą... AČIŪ :) tikrai bus šiandien išbandyta.

    Beje, gal galima dėti rudąjį cukrų? tada ir sausainiai bus tamsesni. Tik nežinau, gal rudasis kažkaip kitaip veikia, kad ir kiaušinio baltymus..?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Draugaukime

Populiarūs įrašai

Mus seka