Plovas

   Mano tėtis mėgta kartoti: „Pasakyk, man kokios muzikos klausai ir aš pasakysiu, kas esi“.  Galbūt todėl muzika yra tema, kurią bendraudama su juo stengiuosi aplenkti. Taip, tėtuk, neskaityk toliau, nes turiu pripažinti, kad jokio muzikinio skonio, deja, neturiu. Ne tik, kad skonio, bet ir menkiausio išsilavinimo. Neįsivaizduoju, kas tas dviejų ketvirtinių metras, diezas, garantuoju, kad neatskirčiau Bacho nuo Bethoveno ir bliuzo nuo r‘n‘b.
  Tačiau nepaisant to leidžiu sau drąsiai sakyti, kad muzika užima svarbią vietą mano gyvenime. Ji kelia mane rytais, lydi bėgant krosą, groja dabar...  neturiu mėgiamiausio atlikėjo ar grupės, neseku naujienų ir neįsivaizduoju, kokia naujausia Akon‘o daina. Štampų irgi  nedėlioju, man nerūpi popsas, rokas ar klasika, 2011 ar prieš 1975  metais sukurta daina, ją atlieka Beatles ar Andrius Mamontovas, angliškai ar rusiškai.  Daina man arba patinka arba ne.
  Muzika, kaip ir skoniai ar kvapai, man asocijuojasi su tam tikrai gyvenimo periodais. Užgrojus vieną ar kitą dainą atgyja ir tų laikų prisiminimai. Pavyzdžiui Tracy Chapman  Fast Car  man primena šachmatų laikus, kai važiuodama į varžybas ar eidama į treniruotę pastoviai jos klausydavausi. Atsimenu, net apie ką tuo mat galvodavau. Bet nesakysiu. Lino ir Simonos Albino laiškas - šeštą klasę ir pirmąja meilę. Neda –Šalia pradinę mokyklą , Dovilę, mūsų organizuojamus konkursus, nuostabią pirmąją mokytoją, klasę ir viską, kas geriausia iš vaikystės. O Amy Winehouse – Rehab maištingąjį pauuglystės periodą. Marijono - Trys milijonai man asocijuojasi pergalėmis ir nebūtinai krepšinyje.  Helen Reddy - 'I Am Woman' primena mergaitiškas atostogas Molėtuose. Laikas parodys, kokia diena įamžins šiandienį mano gyvenimo tarpsnį.

O koks jūsų santykis su muzika?



Na o, kad besiklausydami neišalktumėt vaišinu plovu. Tradiciniu Tadžikų patiekalu ir ypač dažnu svečiu ant mūsų vakarienės stalo. Kaip rašo visagalė wikipedia tradicinėje tadžikų virtuvėje plovas (Qabili) gaminamas iš basmati ryžių, vištienos sultinio. Patiekalas gali būti su ėriena, vištiena ar jautina. Qabili troškinamas orkaitėje su keptomis, pjaustytomis morkomis ir razinomis. Dar gali būti dedami smulkinti migdolai ar pistacijos. Visi produktai yra dedami sluoksniai, o mėsa gali būti tų sluoksnių viduryje arba slėptis po ryžiais.
 Panašių plovas verdamas  ir Uzbekijos, Graikijos, Italijos, Indijos nacionalinėse virtuvėse.



  Ruošti plovą pagal autentišką receptą užima daug laiko, tad mes jį gaminame paprasčiau. Geriausiai jį ruošia mano mama ir kad ir kaip besistengčiau, man nepavyksta tokio skanaus padaryti... 




Reikia:
  • apie pusės kilogramo vištienos (labai skanu ir su aviena, ar kiaulienos mente)
  • poros  svogūnų 
  • 3-4 morkų 
  • 3 stiklinių Basmati ryžių
  • 5-6 v. šaukštų aliejaus
  • 1 česnako galvos 
  • druskos, pipirų, kalendros
  • razinų, smulkintų riešutų (nebūtina)
Geresnio rezultato sulauksite jei bent pusvalandį pamirkysite ryžius, o vėliau juos gerai nuplausite. Jei neturite tam laiko, bent jau nuplaukite po tekančiu vandeniu.

Uzbekai plovą verda specialiame inde kazane , kuris panašus į apversta kūgį. Bet puikiai tiks ir puodas storesniu dugnu. Ant aliejaus pakepiname supjaustytą mėsą. Per tą laiką, smulkiai supjaustyti svogūną ir česnaką, burokine tarka sutarkuoti morką. Apkepusią mėsą ištraukti, sudėti svogūnus su česnakais. Kai jie ims darytis permatomi sudėti morkas ir toliau kepinti. Morkos turi suminkštėti ir tapti gelsvomis (būtent dėl to, o ne dėl pomidorų padažo, plovas tampa gelsvai oranžinis). Atgal sudėti mėsą ir jei naudosite razinas su riešutais.
Dabar atėjo svarbus momentas – ryžiai. Juos reikia atsargiai sudėti ir užpili dvigubai didesniu kiekiu karšto vandens (šiuo atvėju 6 stiklines). Kol vanduo dar nesusigėręs sudėti prieskonius ir vandenyje atsargiai permaišyti. Uždengti puodą ir ant mažos ugnies virti apie 15-20min. Stengtis nedarinėti puodo dangčio. Baigus virti leisti dar 5min. pastovėti ir išmaišyti.
  Nemažai žmonių šioje vietoje yra linkę pasiskaninti patiekalą pomidorų padažu. Nerekomenduoju to daryti nes tik sugadinsite nuostabų patiekalo skonį.




Skanaus, mielieji! 

Komentarai

  1. Šimtu procentų sutinku, plovas ir pomidorų padažas nesuderinami dalykai ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikrai ;).Tada jau nebe plovas, o parodija. Man labai keista, kai žmonės virtus ryžius su pieniškos dešrelės gabaliukais apipila kečiupu ir visą tai tai pavadina plovu. ;D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mėgstu plovą, puikus patiekalas gaunasi pagal šį receptą:
    http://giedrius-v.livejournal.com/51512.html

    AtsakytiPanaikinti
  4. Inga, ačiū už nuorodą. Kiek perskaičiau, tai pas Giedrių plovas gaminamas panašiai, tik yra kelios skirtingos variacijos. Pavyzdžiui, mane labai sudomino, kad į plovą dedamas visas, net neluptas česnakas. Inga, pasakyk, koks skonis? Ar ne per aštru būna? Manau netruksiu ir pati išbandyti. Labai idooomu :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dėl česnako galiu pasakyti, kad troškinamas jis netenka aštrumo. Mano mama mėgsta dėti į plovą nesmulkintas luptas skilteles, visą galvutę. Išsitroškinusios, jos labai skanios, bet beveik neutralios - galima valgyti niekuo neužkandant. inoma, patiekalui persiduoda dalis aštrumo, bet padauginti nėra lengva :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Laima, sakai? Tada tikrai išbandysiu, nes pati neesu česnako mėgėja, bet jei įkyriai nesijaučia tai super.

    Beje, ką tik aptikau tavo blogą, kuris man labai patiko. Gaila, kad retokai parašai... :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Česnakas gaunasi kreminės konsistencijos, beveik saldaus skonio. Man patinka įmesti neluptų česnako skiltelių prie kepamos vištos. Aišku, toks česnakas - skonio reikalas, ne visi tokį mėgsta, bet kai jis patiekiamas skiltelėmis (ar galvutėmis), kas nenori - nevalgo.
    P. S. tikrai retokai parašote.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Inga, ačiū už patarimą. Jau išbandžiau, bet ne plove, o daržovių troškinyje. Tiko, patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. man plovas ir kumynas - neatsiejami draugai...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Šiandien gaminu šitą plovą! :) Kol kas guli neišmaišytas, bet prieš išjungdama paragavau - turėtų gautis pats puikiausias mano darytas plovas! Tik gaminu su jautiena (gražus liesas kumpis) - tikiuosi, pasiteisins. :)

    O dėl blogo - ir pati manau, kad metas vėl jį vesti, apleidau visai. Pasistengsiu pasitaisyti :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Draugaukime

Populiarūs įrašai

Mus seka