sekmadienis, vasario 27

Karamelizuotų kriaušių ir mėlynojo sūrio salotos

  Būna tokių derinių, kurių komponentai idealiai tinka vienas kitam. Pavyzdžiui vasara ir saulė, Boni ir Klaidas, sūris ir medus, vėlyvas sekmadienio rytas ir blynai, vakaras ir knyga, kava ir pyragėlis...
   Ko gero pagrindinis šio sekmadienio duetas rinkimai ir balsuojantys piliečiai. Nebijokit nepolitikuosiu, bet labai tikiuosi, kad šiandien šis duetas bus aktyvus.
  Visai gražus derinys būtų saulė, kuri dabar taip skaisčiai šviečia, ir šiluma gaila tik, kad termometro stulpelis teberodo minusą.  Laukiam laukiam pavasario.





 O, kad jis greičiau ateitų, mieli piliečiai, siūlau išmėginti dar vieną puikų derinį. Kriaušes su mėlynuoju sūriu, kurie ko gero tapo mano šių metų atradimu. Švelnus ir lengvai saldus karamelizuotos kriaušės skonis, puikiai dera su sūriu mėlynojo pelėsinių sūriu. Aisbergo salotos suteikia gaivumo ir žalumos lėkštėje, kuri taip primena tas nerūpestingas vasaros dienas.
Reikia:
  • 100g aisbergo ar kitų salotų
  • Poros kriaušių
  • 150g mėlynojo sūrio
  • 2-3 šaukštų rudojo cukraus 
  • šaukšto sviesto
  • 60 ml balzaminio acto
  • 120 ml alyvuogių aliejaus
  • sauja kraikinių riešutų ar saulėgrąžų
  • druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
Kriaušes nuplauti, supjaustyti ketvirčiais ir išimti sėklytes. Dėti į keptuvę su ištirpinti sviestu ir ruduoju cukrumi ir troškinti kelias minutes kol kriaušės pasidengs karamele.
Padažui sumaišyti aliejų, balzaminio actą, druską su pipirais.
Lėkštėje sudėti plėšytas salotas ant jų dėti kriaušes ir mėlynąjį sūrį, pašlakstyti padažu ir užberti saulėgrąžų ar graikinių riešutų.

English version
Caramelized Pear and Blue Cheese Salad 

  • 100g iceberg lettuce or other
  • Pair of pears
  • 150g blue cheese
  • 2-3 tablespoons brown sugar
  • 1 tablespoon of butter
  • 60 ml balsamic vinegar
  • 120 ml olive oil
  • a handful of nuts or sunflowers seeds
  • salt and freshly ground black pepper
Wash pears, cut into quarters and remove seeds. Dissolve butter and brown sugar in a frying pan, add and bake pear quarters for several minutes until the pears from all sides of the surface, encrust the sweet caramel.
Sauce: Mix oil, balsamic vinegar, salt and pepper to.
In a salad plate add lettuce,  pears and blue cheese pour sauce and sprinkle sunflower seeds or walnuts.

Šaltinis: "Virtuvė nuo...iki... " Nr.3 (22)

6 komentarai:

  1. oooo... receptas berods iš "Virtuvės. Nuo.. Iki.." ;)
    Kriaušės ir mėlyno pelėsio sūris visada yra gerai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egle, ups. Kokia aš išsiblaškius, visai pamiršau šaltinį nurodyti. Na pavasaris man jau... ;)
    O salotos pasakiškos, pagaminau ir iškarto atlėkiau receptu pasidalinti. Dieviškas skonis

    AtsakytiPanaikinti
  3. Populiarus, labai populiarus receptas. Ir kiekvienas save gerbiantis blogas privalo jį turėti :D O aš ne tik kad neturiu, bet net ragavusi nesu ;)
    Bet idėja su kriaušė+sūris tapo kaip cepelinai - pernelyg populiari, kad turėtų vieną šaltinį. Taigi, manau, nurodyti jo/jų visai nebūtina :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Juliana, rimtai populiarus? Žinok, gėda bet nežinojau :D ir pirmą kartą Virtuvėje pamačiau :) Šaltinį įdėti būtina, nes kai kurios vietos žodis žodin nurašytos ;). Labai nemėgstu tokių dalykų, kaip šaltinio nenurodymas ir paprastai taip nedarau, bet vat netyčia šį kartą išėjo. Labai atsiprašau.
    O salotas būtinai išbandyk, nerealus skonis, visiems valgytojams patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Šitoji lėkštė ir toks patiekalas - mmm praktiškai klasima :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. pagal toki kieki aliejaus tai turetu viskas plaukti...:)

    AtsakytiPanaikinti