Morenginiai riešutų sausainiai


   Panašu, kad šiemet manęs neaplenkė gripo virusas... Sloga, galvos ir gerklės skausmas, kosulys prisikabino, čiulpia mano laiką ir sveikatą. Ech nemėgtu sirgti ir dar labiau nemėgstu, tos darbų krūvos, kuri prisikaupia man vartantis lovoje... Kita vertus atsirado papildomo laiko aprašyti vieną kitą receptą blog'e . Juk tokiam darbeliui galvos skausmas netrukdo:) .



  Tad šį kartą morenginiai sausainukai, kurie gimė prieš kelias savaites, kai mane ištiko eilinis gliukozės trūkumo priepolis ir mirtinai norėjau "ko nors saldaus".  Užteko poros sausainukų, kad kelioms savaitėms numalšinčiau saldumynų poreikį, bet dabar prisiminusi vėl užsinorėjau...


Reikia:
  •  2 kiaušinių baltymų
  • kelių saujų (apie 100-150g) mėgstamų riešutų. Naudojau lazdyno riešutus, migdolus ir saulėgrąžas
  • 100-130 g cukraus 
  • šaukšto tirpios ekspreso kavos (nebūtina)
    Orkaitę įkaitinti iki 180°C ir apie 10-20 minučių kepti riešutus, kol lazdyno riešutų odelės ims luptis. Per tą laiką paruošiame morenginę masę:
    Kiaušinio baltymus paplakti kol susidarys nedidelė puta ir per kelis kartus toliau plakanti sudėti cukrų. Turi gautis vientisa blizgi masė.
    Riešutus atvėsinti, kiek įmanoma nulupame odeles (šios neturėtų luptis sunkiai) ir viską gerai sumalti kavamale ar smulkintuve iki smalkių grūdelių. Kartu su kavos milteliais dedame į baltymų masę ir gerai išmaišome.
    Ant kepimo popieriumi išklotos skardos šaukštu dėti masę ir šauti į iki 130°C įkaitintą orkaitę pusvalandžiui. Po to palikti kelioms minutėms palikti atvėsti ant grotelių.


    English version
    Meringue cookies with nuts
    • 2 eggs white
    • 100-150g nuts (hazelnuts or/and almonds or/and sunflower seeds)
    • 100g  sugar
    • 1 tbsp. espresso  powder (not necessary)
    To toast the nuts, preheat your oven to 180°C and spread the nuts on one layer on a large baking sheet. Toast the nuts for about 15 minutes until golden brown, then rub their skins off with a clean cloth. Pulse the nuts in a food processor until finely ground.
    Make the meringue mass. Whisking the eggs whites, gradually add the sugar and continue beating until a smooth, shiny meringue.  Add the ground nuts mixture and espresso powder to the bowl with the meringue and fold together. 
    Line the baking sheet with greaseproof paper. Using a tablespoon, drop spoonful of meringues. Preheat oven to 150°C and bake for about 30 minutes, until golden. Transfer the pans to a wire cooling rack and let cool completely.




    Komentarai

    1. Žavingi...ir labai viliojantys :) Kadangi dėl saldumynų truputį einu iš proto, tai labai labai jų užsimaniau :D

      AtsakytiPanaikinti
    2. Sima, ačiū. Sausainiai ne tik žavingi, bet ir skanūs. Ypač jei ne dar ir riešutus mėgsti :)

      AtsakytiPanaikinti
    3. Mmmm... kokios skanios nuotraukos!

      AtsakytiPanaikinti
    4. Neringa, ačiū. Labai malonu iš tikros profesionalės išgirsti tokius žodžius. Nors dabar žiūrėdama į nuotraukas galvoju, kad truputi per ruda viskas... :)

      AtsakytiPanaikinti
    5. Kaip gražu, kaip gražu! Nuotraukos ir sausainiai :)) Man kaip tik patinka tas rudumas/tamsumas :)

      AtsakytiPanaikinti
    6. man patinka tokios nuotraukos, prislopintos, vienspalves arba kontrastingos ;) o jei siek tiek sviesesnes butu visai butu idealu..

      p.s. o su ta tikra profesionale tai persistenei :D as irgi dar nesimokanti ;)

      AtsakytiPanaikinti
    7. Karolina, man Tavo švarios ir nepretenzingos nuotraukos irgi patinka. Tik kartais tas pats background'as pabosta. Bet čia tik mano nuomonė :)O sausainiai ne tik gražūs bet ir skanūs.

      AtsakytiPanaikinti
    8. Neringa, pritariu, kad šviesesnės būtų geriau, bet tą dieną, kai fotkinau, oras buvo labai apniukęs ir anepavyko pagauti tinkamo apšvietimo, o su blykste dar bijau žaisti. :)

      O dėl profesionalės, tai nesiginčyk. Aš tėčiui (jis pagal išsilavinimą fotografas) Tavo blog'ą rodžiau, tai jis iki šiol netiki, kad nuotraukos žmogaus, nebaigusio fotografijos darytos, nes kaip jis sako, spalvos, šešėliai, kompozicijos ir t.t. - viskas atitinka reikalavimus.

      AtsakytiPanaikinti
    9. O, taip, riešutus mūsų šeima mėgsta...:)Ir netgi labai :)

      AtsakytiPanaikinti
    10. NEGALIU PATIKĖTI. Galinau šiuos sausainėlius pagal receptą, tik įdėjau šiek tiek mažiau riešutų.... Kitų neturėjau, taigi sumaliau skrudintus migdolus. Ir visai netikėtai, man išejo TIKRŲ TIKRIAUSI MACAROONS. Skonis ir išvaizda atitinka jų aprašymus..
      O macaroons bandžiau įveikti jau kokius 5 kartus ir vis subiukšdavo... Kažkokia likimo ironija :D

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Rimtai?! Nu čia tai geras. Man pačiai macaroons neįmanoma misija atrodo, neprisiruošiu pabandyti. :)

        Panaikinti

    Rašyti komentarą

    Draugaukime

    Populiarūs įrašai

    Mus seka