šeštadienis, liepos 31

Tortas su mėlynėmis

Labai mėgstu gaminti, valgyti, puošti tortus. Dar labiau mėgstu jais vaišinti. Mano nuomone tortas turi atitikti du esminius kriterijus: būti skanus ir estetiškai gražus. Neslėpsiu, ne visada pavyksta šiuos kriterijus įgyvendinti.  Tačiau šis tortas su kaupu atitinka mano lūkesčius. Tikrai rekomenduoju.




Biskvitui:
  • 300 g miltų
  • 2 a. š. kepimo miltelių
  • 150 g cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 110 g tirpinto ir ataušinto sviesto
  • 3000 g natūralaus jogurto
  • 200 g mėlynių

Mėlynių sluoksniui:
  • 7 g želatinos
  • 250 g mėlynių
  • 50 g cukraus
  • 250 g riebios grietinėlės

Ramunėlių putėsiams:

  • 4 kiaušinių tryniai
  • 6 g želatinos
  • 60 g vandens
  • 100 g cukraus
  • 280 g riebios grietinėlės
  • 25 g džiovintų ramunėlių

    Ramunėlių sirupui

  • cukraus pagal skonį150 g vandens
  • 1 - 2 v. š. džiovintų ramunėlių
  • 150 g vandens



    28 cm kepimo formą patepti riebalais ir iškloti kepimo popieriumi. Persijoti miltus su kepimo milteliais, įmaišyti cukrų. Kitame dubenyje sumaišyti kiaušinio trynius, jogurtą ir sviestą. Įmaišyti šią masę į miltus, kol nebesimatys sausų miltų. Atsargiai įmaišyti mėlynes. Galiausiai įmaišyti standžiai išplaktus baltymus (stengtis maišyti kuo mažiau, tada biskvitas pus puresnis ir "lengvesnis"),Tešlą sukrėsti į paruoštą skardą, išlyginti paviršių ir kepti iki 175° C įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min. Ataušinti.

    Mėlynių sluoksniui želatiną užpilti 3 v. š. šalto vandens ir išbrinkinti. Mėlynes sutrinti, suberti cukrų ir kaitinti ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Įmaišyti želatiną. Ataušinti masę iki kambario temperatūros ir įmaišyti išplaktą grietinėlę.

    Ramunėlių sluoksniui į puodą supilti vandenį, cukrų ir ramunėles. Uždengti ir užvirti ant vidutinės ugnies. Kai užvirs - nukelti dangtį ir pavirti iki 114° C.

    Tuo metu želatiną užpilti 2,5 v. š. šalto vandens ir išbrinkinti. Trynius išmaišyti. Išbrinkusią želatiną ištirpinti ant vandens garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje. Kai cukraus sirupas užvirs ir cukrus bus ištirpęs, išimti ramunėlių žiedus ir lėtai pilti į plakamus trynius. Nenustojant plakti plona srovele supilti ištirpintą želatiną ir masę išplakti iki baltumo, kol jos tūris padidės kelis kartus ir ji atauš. Įmaišyti išplaktą grietinėlę.

    Sirupui užvirti vandenį su cukrumi. Suberti ramunėles, uždengti puodą ir leisti pastovėti 15 minučių. Sirupą nukošti.

    Iš mėlynių pyrago išpjauti 26-28 cm skersmens apskritimą ir apjuosti torto formos borteliu. Pyragą gausiai sulaistyti ramunėlių sirupu. Sukrėsti ramunėlių putėsius, išlyginti paviršių ir 30 minučių pašaldyti, kad šiek tiek sustingtų.

    Supilti mėlynių putėsius, išlyginti paviršių ir pašaldyti per naktį.

Omletas su cukinija

Dabar, kai daržai ir turgavietės pilni cukinijų, būtų nuodėmė ko nors skanaus iš jų nepasidaryti. Nors receptų su šia daržove yra labai nemažai, šį kartą siūlau labai lengvai gaminamą omletą, kuris puikiai tiks savaitgalio pusryčiams arba greitiems pietums.



Reikia:

  • cukinijos
  • kelių kiaušinių (vienai keptuvei daugiausia 4)
  • vandens
  • fermentinio sūrio
  • prieskoninių žolelių
  • prieskonių
  • alyvuogių aliejaus arba sviesto kepimui
Išplakti kiaušinius, supilti vandenį (nepadauginti;  keturiems kiaušiniams užteks pusės stiklinės). Cukinijas nestorai supjaustyti, pakepinti įkaitintuose riebaluose. Supilti kiaušinių ir vandens plakinį, užbarstyti prieskonius. Kepti uždarius dangtį. Kaip omletas šiek tiek pakeps ir bus vos vos skystas, sudėti prieskonines žoleles. Dar kiek pakepinti ir išjungti ugnį. Tada jei norite, kad omletas būtų su išlydytu sūriu, pabarstykite fermentinį sūrį, uždenkite dangtį ir minutę leiskite pastovėti. Kai sūris išsilydys iš karto dėkite į lėkštę ir skanaukite su skrebučiu.

Braškių desertas


Reikia:
  • zefyrų
  • braškių arba kitų mėgstamų uogų
  • natūralaus jogurto (tinka plakta grietinėlė ar ledai)
  • cinamono

Braškes ir zefyrus supjaustyti, užpilti natūraliu jogurtu, pabarstyti cinamonu.



Kiaušinienė širdelė


Skanu, gražu, greita. Puikiai tinka sekmadienio pusryčiams arba iškylai gamtoje.
Reikia:
Dešrelių
Kiaušinių
Aliejaus kepti
Prieskonių


Dešreles įpjauti ir sulenkti širdelę, pritvirtinti dantų krapštuku. Pakepinti įkaitintame aliejuje iš vienos pusės, tada apversti ir įmušti kiaušinį, apibarstyti prieskoniais. jei norite, kad kiaušinis būtų kietesnis, keptuvę uždenkite dangčiu ir kepkite šiek tiek ilgiau.
Skanaus!


Šaltinis: skanuirsveika



Šokoladinis tortas

Skanus, riebus, karališkas tortas. Rekomenduoju

.


Pagrindui:
  • 4 kiaušinių
  • 70g miltų
  • 120g cukraus
  • 10g kakavos

Juodojo šokolado masei:
  • 6 tryniai
  • 180g cukraus
  • 200g juodojo šokolado
  • 2 šaukšteliai želatinos
  • 300ml grietinėlės plakti

    Baltojo šokolado masei:

  • 300g grietinės
  • 200g baltojo šokolado
  • 4 šaukšteliai želatinos
  • 200g grietinėlės plakti

    Glajui:

  • 180g cukraus
  • 200g juodojo šokolado
  • 2 šaukštai grietinės

    Paruošti pagrindą: kiaušinius sumaišyti su cukrumi ir, laikant virš garų, plakti, kol sutirštės, toliau maišant po truputi suberti miltus ir kakavą. tešlą supilti į svietu pateptą kepimo formą ir 10 min. kepti 200°C įkaitintoje orkaitėje.
Paruošti juodojo šokolado masę: trynius išsukti su cukrumi iki baltumo, supilti karšto vandens vonelėje ištirpintą šokoladą, 2 šaukštuose vandens ištirpintą želatiną, maišant pakaitinti, kol masė pasidarys vienalytė, ataušinti ir atsargiai sumaišyti su plakta grietinėlė.
Paruošti baltojo šokolado masę: į grietinėlė suberti tarkuotą šokoladą ir karšto vandens vonelėje kaitinti kol šokoladas ištirps. Į karštą masę supilti želatinos tirpalą. paskui masę ataušinti ir atsargiai sumaišyti su plakta grietinėlė.
Paruošti glajų: puode užvirinti puse stiklinės vandens, suberti cukrų ir kaitinti kol jis ištirps. Nukelti nuo ugnies, sudėti smulkesniais gabaliukais sulaužytą šokoladą ir maišyti kol masė pasidarys vienalytė. paskui įmaišyti grietinę.
Ant ataušusios tešlos papločio sluoksniuoti juodojo ir baltojo šokolado kremus (užpilti vieną sluoksnį tortą 15 min. palaikyti šaldytuve). Sustingusį tortą aplieti glajumi ir papuošti.
Vartoti saikingai :)

Sumuštinukai su šprotais

Dar vienas lengvas ir labai skanus užkandis, kai turite šprotų, duonos ir vieną kitą daržovę.


Reikia:
  • Duonos
  • Šprotų
  • Salotų
  • Mėgstamų daržovių
  • Prieskoninių žolelių (labai tinka rukola)

Duona paskrudinti, dėti šprotus, pabarstyti prieskoninėmis žolelėmis.

Skanaus

Ryžiai su vištiena ir žirneliais

Paprastas, greitas ir skanus patiekalas mėgstančioms eksperimentuoti. Vietoje vištienos puikiai tinka brokoliai ar žiediniai kopūstai. Galima įmaišyti ir viską kas užsiliko šaldytuve. Aš dariau taip:





Reikia:


  • 500g ryžių
  • vištienos krūtinėlės (marinuota su česnaku, pipirais, druska, aliejumi)
  • šviežių arba šaldytų žirnelių
  • fermentinio sūrio
  • prieskonių

Ryžius išverdame, sudedame žirnius, pakepintą vištieną, prieskonius, fermentinį sūrį ir skanaujame.
Skanu, sveika ir tikrai labai greita