penktadienis, balandžio 30

Lietiniai su varške ir aguonomis

Svarbiausias mano atradimas buvo aguonos lietiniuose. Jos blynams suteikia traškumo sotumo... Tiesa, šį kartą jas dėjau ne tik į tešlą, bet ir į įdarą, buvo labai labai skanu.



Blynų tešla dariau pagal šį receptą ( bet realiai galima ir pagal save pasiderinti. Rašiau apytiksliai, nes pati gaminu lietinius "iš akies")

  • 3 stiklinės miltų
  • 2 stiklinė pieno
  • 2 stiklinė vandens
  • 4 kiaušiniai
  • 2 šaukštai cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 1 šaukštas grietinės
  • stiklinė aguonų (bent jau man, kuo daugiau, tuo skaniau)
  • 0,125 stiklinės aliejaus keptuvei patepti

Ingridientus (išskyrus vandenį) sumaišom, tada dedam vandens ir juo skystiman tešlą. reikia kad ji būtų gana skista, tad jei pritrūksite vandens, įsipilkite tešla turėtų lengvai plaktis.
Įkaitiname aliejų keptuvėje ir kepam (aš pirmą blyną kepu taip, o kai tada š likusią tešlą įpilu porą aliejaus, ir daugiau jo į keptuvę nebededu šitaip gaunasi ne tokie riebūs). Tik per daug neprikepinam, nes juos dar kartą reiks kepti sudėjus varškes masę. Aš pati vos pakepu iš vienos pusės, o kitą musę apkepu jau sudėjus varškę.
Varškės masei reiks:
  • 200g varškės
  • šokolado gabaliukų
  • cukraus
  • cinamono
  • 2 šaukštų grietinės
Viską sumaišyti ir vynioti į blyną. Pakepinti svieste ar aliejuje.

pirmadienis, balandžio 19

Šokoladiniai sausainiai su šokoladu (ir riešutais)



Labai ilgai planavau pasigaminti tokius didelius, šokoladinius, naminius sausainius. Manau tai man puikiai pavyko, o šeimyna ir draugai su pasigardžiavimu juos suvalgė. Puikai tinka su juoda kava ar stikline šilto pieno.


Reikia:
• 200g sviesto
• 200g miltų
• 100g juodojo šokolado
• 150g rudojo (o jei neturite tiks ir baltasis) cukraus
• poros gerų saujų susmulkintų riešutų (naudojau lazdyno)
• nubraukto arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
• 2-3 šaukštų geros kakavos
• 1 kiaušinis
• arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
• žiupsnelis druskos
• šaukštas grietinės

Gaminimas:
1. ištirpinti sviestą ir palikti atvėsti.
2. cukrų gerai sumaišyti su kiaušiniu ir sviestu į gautą masę išsijoti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, druska, vaniliniu cukrumi.
3. sudėti kakavą, grietinę. Palengva suberti susmulkintą šokoladą ir riešutus (tik nepermulkinti jų). Maišyti.
4. neišsigąskite gaunasi gana kieta tešla. Galite pradėti rankomis formuoti sausainius. Nebijokite eksperimentuoti: iš gautos tešlos nesunkiai formuojasi įvairių formų sausainukai.
5. paruoštus sausainius dėkite ant kepimo popieriaus, tarp jų palikdami bent poros centimetrų tarpelius. Pašaukite į 190-200C įkaitintą orkaitę ir kepkite 10-20 minučių. (Priklausomai nuo sausainių dydžių, manieji 5cm skersmens puikiai iškepė per 15 minučių)
6. Iškepusius sudėti ant grotelių ir leisti nors keletą minučių atvėsti idant būtų traškesni.

Skanaus!