Rizotas

Pastebėjau, kad neretai  žmones galima skirstyti į tris valgytojų tipus; vieni labiau mėgsta makaronus, antri- bulves, o treti dievina ryžius. Aš tikrai priklausau trečiajam tipui, nes be ryžių negaliu iškęsti nei savaitės :) . Taigi ši sykį mano virtuvėje rizotas, maistingas tradicinis itališkas patiekalas iš ryžių. Seniai norėjau jį pasigaminti, bet vis išsigąsdavau sunkios paruošimo technologijos. Tačiau pasiknaisiojusi internete ir apsiginklavusi informacija, imiausi darbo.  Nebuvo taip sunku kaip įsivaizdavau, o skonis pateisino visus lūkesčius.


Reikia:
  • 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • marinuotos vištienos krūtinėlės
  • 6 stiklinių sultinio (bet tinka ir verdantis vanduo, tokiu atveju naudoti dagiau prieskonių)
  • 2 stiklinių baltojo vyno
  • 2 stiklinių ryžių (naudojau basmatti)
  • 1 svogūno
  • mėgstamų daržovių (naudojau papriką, šviežius žirnelis, šparagines pupeles) 
  • česnako
  • gabalėlio Parmezano sūrio (su juo skaniausia, bet tinka ir paprastas fermentinis sūris)
  • druskos, pipirų, čiobrelių, petražolių, krapų
Beveik kiekvienas rizotas pradedamas alyvų aliejuje apkepinant smulkiai supjaustytą svogūną - tai yra pagrindas visam, vėliau formuojam, patiekalo skoniui. Tuomet suberiami ryžiai ir pakepinami kelias minutes, kol kiekvienas grūdelis tolygiai pasidengia aliejumi ir ryžiai tampa skaidresni. tada pilamas vynas ir laukiamas kol jis išgaruos. tai trunka apie 3-5min. O tada, dalimis, vis palaukiant kol susigers, pilamas karštas sultinys. Toks ryžių „virimo“ procesas turėtų užtrukti apie 18 minučių. Vieni autoriai teigia, jog pilant sultinį, rizotą reikia nuolat maišyti, kiti - jog to daryti nebūtina.Tačiau jei tingite taip "cackintis", galite daryti kaip aš supilti visą sultinį ir nieko nemaišyti. Tik būkite atsargūs, maždaug po 15min., kai ryžiai būna jau beveik išvirę, būtinai maišykite, kad neprisviltų. keptuvės dangtį laikykite neuždengtą.
Kitoje keptuvėje pakepinkite gabalėliais supjaustytą vištieną, perdėkite ją į atskirą indą. Tada pakepinkite paprikas, virtas šparagines pupeles, galiausiai sudėkite žirnelius. Kelias minutes ant mažos ugnies troškinkite. Nepamirškite prieskonių.
Daržoves su vištiena sudėti į ryžius. Sudėti sutarkuotą sūrį, pabarstyti dar prieskonių jei reikia.
Rizotas turi būti valgomas iš karto, ką tik paruoštas- negalima vėliau pašildyti.



Komentarai

  1. Su basmatti - tai ne rizotas, o ryčių košė su sūriu...

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Draugaukime

Populiarūs įrašai

Mus seka