Plokštainis su citrinomis

Šį kartą mano virtuvėje nebe toks  lengvas desertas. Norint pagaminti šį patiekalą, reiks truputi įgūdžių ir daug kantrybės. Įspėju, kad pradžioje tešla gali nesikočioti kaip norėsite, keiksitės nuo citrinos tarkuodami žieveles arba burnosite, kad prie orkaitės reikia grįžti kad 15 min. Tačiau skonis atperka darbą. Gaminti tikrai verta.

Reikia:
Trapiai tešlai:
  • 300g stiklinės miltų
  • 150g sviesto
  • žiupsnelis druskos
  • 1,5 šaukštelio cukraus pudros
  • 4-6 šaukštai vandens
Įdarui:
  • 5 kiaušiniai
  • 280g cukraus
  • pusė šaukštelio vanilinio cukraus
  • nuo 3 citrinų nutarkuotos žievelės
  • 3-4 citrinų sultys
  • 170ml grietinėlės
  • 3 citrinos
  • cukraus pudros papuošimui
Miltus su druska ir cukraus pudra išsijoti, sudėti kambario temperatūros gabaliukais supjaustytą sviestą. Sumaišyti su miltais, kad išeitų trupiniai.
Po truputi į miltus supilti šaltą vandenį ir šaltomis rankomis išminkyti vienalytę tešlą ( ji neturi būti nei per lipni, nei per trapi). Iš tešlos suformuoti rutulį, suvynioti į maistinę plevelę ir valandai palikti šaldytuve.
 Atšalusią tešlą 15min. palaikyti kambario temperatūroje, kad šiek tiek atšiltų. Plonai iškočioti (jei kočiojant limpa galima pabarstyti miltais). Kepimo indą iškloti kepimo popieriumi ant jo iškloti tešlą. Kraštelius apipjaustyti ar aplankstyti, o dugną subadyti šakute. Dėti į šaldytuvą 15min. , kad atvėstų.
Tešlą iškloti sviestiniu popieriumi ir pabarstyti kavos pupelių ar džiovintų žirnių (kad tešla kepdama išlaikytų krepšelio formą). Kepti 180° C įkaitintoje orkaitėje 20min. Nuėmus popierių su žirneliai kepti dar 10min.
Įdarui skirtus produktus (išskyrus citrinas ir grietinėlę) išmaišyti (kad liktų ko mažiau cukraus kristalėlių), nukošti pro sietelį. Įmaišyti grietinėle ir supilti į dar neataušusį krepelį.
Orkaitės temperatūrą šiek tiek sumažinti ir plokštainį kepti dar pusvalandį. Iki kepimo pabaigos likus 15min. sudėti griežinėliais supjaustytas citrinas. Ataušinti orkaitėje.
Iškeptą pusvalandį laikyti šaltai. Patiekti apibarsčius cukraus pudra.


Skanaus!


Šaltinis: žurnalas "Virtuvės paslaptys"

Komentarai

Rašyti komentarą

Draugaukime

Populiarūs įrašai

Mus seka