šeštadienis, liepos 31

Tortas su mėlynėmis

Labai mėgstu gaminti, valgyti, puošti tortus. Dar labiau mėgstu jais vaišinti. Mano nuomone tortas turi atitikti du esminius kriterijus: būti skanus ir estetiškai gražus. Neslėpsiu, ne visada pavyksta šiuos kriterijus įgyvendinti.  Tačiau šis tortas su kaupu atitinka mano lūkesčius. Tikrai rekomenduoju.




Biskvitui:
  • 300 g miltų
  • 2 a. š. kepimo miltelių
  • 150 g cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 110 g tirpinto ir ataušinto sviesto
  • 3000 g natūralaus jogurto
  • 200 g mėlynių

Mėlynių sluoksniui:
  • 7 g želatinos
  • 250 g mėlynių
  • 50 g cukraus
  • 250 g riebios grietinėlės

Ramunėlių putėsiams:

  • 4 kiaušinių tryniai
  • 6 g želatinos
  • 60 g vandens
  • 100 g cukraus
  • 280 g riebios grietinėlės
  • 25 g džiovintų ramunėlių

    Ramunėlių sirupui

  • cukraus pagal skonį150 g vandens
  • 1 - 2 v. š. džiovintų ramunėlių
  • 150 g vandens



    28 cm kepimo formą patepti riebalais ir iškloti kepimo popieriumi. Persijoti miltus su kepimo milteliais, įmaišyti cukrų. Kitame dubenyje sumaišyti kiaušinio trynius, jogurtą ir sviestą. Įmaišyti šią masę į miltus, kol nebesimatys sausų miltų. Atsargiai įmaišyti mėlynes. Galiausiai įmaišyti standžiai išplaktus baltymus (stengtis maišyti kuo mažiau, tada biskvitas pus puresnis ir "lengvesnis"),Tešlą sukrėsti į paruoštą skardą, išlyginti paviršių ir kepti iki 175° C įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min. Ataušinti.

    Mėlynių sluoksniui želatiną užpilti 3 v. š. šalto vandens ir išbrinkinti. Mėlynes sutrinti, suberti cukrų ir kaitinti ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Įmaišyti želatiną. Ataušinti masę iki kambario temperatūros ir įmaišyti išplaktą grietinėlę.

    Ramunėlių sluoksniui į puodą supilti vandenį, cukrų ir ramunėles. Uždengti ir užvirti ant vidutinės ugnies. Kai užvirs - nukelti dangtį ir pavirti iki 114° C.

    Tuo metu želatiną užpilti 2,5 v. š. šalto vandens ir išbrinkinti. Trynius išmaišyti. Išbrinkusią želatiną ištirpinti ant vandens garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje. Kai cukraus sirupas užvirs ir cukrus bus ištirpęs, išimti ramunėlių žiedus ir lėtai pilti į plakamus trynius. Nenustojant plakti plona srovele supilti ištirpintą želatiną ir masę išplakti iki baltumo, kol jos tūris padidės kelis kartus ir ji atauš. Įmaišyti išplaktą grietinėlę.

    Sirupui užvirti vandenį su cukrumi. Suberti ramunėles, uždengti puodą ir leisti pastovėti 15 minučių. Sirupą nukošti.

    Iš mėlynių pyrago išpjauti 26-28 cm skersmens apskritimą ir apjuosti torto formos borteliu. Pyragą gausiai sulaistyti ramunėlių sirupu. Sukrėsti ramunėlių putėsius, išlyginti paviršių ir 30 minučių pašaldyti, kad šiek tiek sustingtų.

    Supilti mėlynių putėsius, išlyginti paviršių ir pašaldyti per naktį.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą